eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ma eldől, ki lesz az EP elnöke

Ma választ elnököt az Európai Parlament. A posztra legesélyesebb a néppárt jelöltje, Antonio Tajani, de az sem kizárt, hogy a szociáldemokratákkal folytatott versengés miatt egy kisebb frakcióból kerül ki az EP új vezetője.

A néppárt és a szociáldemokraták korábbi megállapodása alapján most az EPP-s jelöltet kellene támogatnia a két legnagyobb frakció politikusainak. Hiszen az egyezség alapján – példátlan módon – két egymást követő ciklusban tölthette be az elnöki pozíciót a most távozó Martin Schulz német baloldali politikus.

A szociáldemokraták azonban – a megállapodást felrúgva – a frakcióvezető, Gianni Pitella személyében jelöltet állított a tisztségre. Ezt azzal indokolták, hogy egy néppárti EP elnök megválasztása esetében a három legfontosabb poszt, vagyis a bizottság, a tanács és a parlament elnöke is EPP-s politikus lenne. Mindössze a legkisebb súllyal bíró kül- és biztonságpolitikai főképviselőt delegálná a másik oldal.

A posztra összesen hét jelölt van, a legnagyobb esélye Antonio Tajaninak, az EP eddigi első alelnökének, volt biztosnak a néppárt képviselőjének van – mondta Gyévai Zoltán, a Bruxinfó főszerkesztője.

Hozzátette, hogy Guy Verhofstadt személye ellen szólnak azok a brüsszeli hírek, miszerint a két nagy pártcsalád a két ciklust végigvivő Martin Schulznál politikailag kevésbé aktív elnököt szeretne, a volt belga miniszterelnök viszonyt kifejezetten harcos személyiség.

A választás menetrendjétől Törő Csaba, a Károli Gáspár Református Egyetem docense azt mondta, hogy a házszabály három kört biztosít a jelölteknek az abszolút többség megszerzésére, a negyedikben pedig elég az egyszerű többség.

Az elnökjelöltek múlt heti nyilvános vitájából az derült ki, mindannyiuk szerint erősíteni kellene a képviselők jogait és lehetőségeit, úgy, hogy ennek érdekében módosítanák az uniós szerződéseket is.

Az EP-ben holnap a 14 alelnökről döntenek a képviselők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

A héten az amerikai szenátus elfogadta, majd Joe Biden elnök aláírta a törvényt, amely 270 napot ad a kínai ByteDance-nek arra, hogy eladja a TikTok amerikai eszközeit, különben betiltják a platformot az USA-ban. A fő tulajdonosnak azonban úgy tűnik, hogy esze ágában sincsen megválni az amerikai operációtól és bíróságon fogja megtámadni az új törvényt. Ha ez a kísérlet kudarcot vall, a ByteDance valószínűleg inkább a kivonulás mellett dönthet, vagy a menthetőt mentve megpróbálhatja az aranyat érő algoritmusa nélkül értékesíteni a TikTokot - viszont egyes becslések szerint az algoritmus nélkül mindössze a harmadát érheti a platform.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×