eur:
389.55
usd:
361.95
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Lakót cserél a Fehér Ház

Donald Trump ezen a héten veszi át az Egyesült Államok elnöki tisztségét Barack Obamától.

Pénteken tartják a megválasztott amerikai elnök, Donald Trump beiktatását. Azt követően, hogy egy szenátusi bizottság már külön vizsgálatot kezdett az amerikai választásokat befolyásoló hekkertámadások ügyében, amelyeket a államok hírszerzése szerint Oroszország indított, múlt héten egy ellenőrizetlen és megkérdőjelezhető állításokat tartalmazó dokumentum-csomag is nyilvánosságra került amelynek értelmében Oroszországnak terhelő információi vannak Donald Trumpról. Az őt vesztegetéssel és szexuális perverzióval vádló jelentés természetesen a megválasztott elnök múlt héten tartott első sajtótájékoztatóján is szóba került.

"Donald Trump a sajtókonferenciát azzal kezdte, hogy cáfolta, hülyeségnek és álhírnek nevezte az oroszországi kapcsolatairól, tevékenységéről és zsarolhatóságáról megjelent információkat."

A politikus a sajtótájékoztatón ismerte el először, hogy valóban érhették hekkertámadások a demokrata pártot és emögött vélhetően Oroszország állt, majd hozzátette, hogy Kína is indított az elmúlt években hasonló támadásokat, ezért meg kívánja erősíteni országa kibervédelmét. A beiktatását követő első intézkedései között a Mexikó és az államok határára tervezett fal miatti egyeztetéseket, illetve a munkahelyteremtést említette.

Donald Trump várhatóan pénteken, helyi idő szerint délben teszi le elnöki esküjét Washingtonban a Capitolium dombon. Ezen a napon ér véget a távozó elnök, Barack Obama megbízatása, aki családjával már délelőtt elhagyja a Fehér Házat, ahová az új elnök az eskütétel után költözhet be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×