eur:
389.01
usd:
357.21
bux:
73192.48
2024. július 22. hétfő Magdolna

Üzbég az isztambuli merénylő

A török rendőrség azonosította a szilveszter éjszaka Isztambulban végrehajtott terrorista merénylet elkövetőjének nevét és származását, ezek szerint egy üzbég férfiról van szó - írta a Hürriyet Daily News angol nyelvű török napilap vasárnap.

Az újság úgy tudja, hogy a támadót Abdulkadir Masharipovnak hívják, üzbég nemzetiségű és állítólag az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet tagja. Az értesülést eddig nem erősítették meg hivatalosan.

A Horasani fedőnevű Masharipov a merényletet megelőzően a közép-törökországi Konyából érkezett Isztambulba december 15-én. A férfinak Konyában egy szintén üzbégekből álló IÁ-sejt nyújtott logisztikai támogatást.

Masharipovot azzal vádolják, hogy január 1-én éjjel lelőtt 39 embert a Boszporusz-parti Reina klubban, 69-et pedig megsebesített. Számos szemtanú beszámolója alapján a merényletnek egynél több elkövetője volt.

Az egyik térfigyelő kamera vasárnap nyilvánosságra került felvételén az látszik, hogy Masharipovot valaki megrúgja, amikor a vérengzést követően a sebesültek közé igyekszik vegyülni. A rúgás hatására felrobban egy villanógránát a támadó kezében. A detonáció következtében Masharipov 10-15 másodpercig mozdulatlanul fekszik a földön, majd magához tér és kimenekül a szórakozóhelyről.

A terrorista továbbra is szökésben van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Jönnek a reakciók Joe Biden visszalépésére, felveszi a kesztyűt Kamala Harris - Hogyan tovább az elnökjelölti versenyben?

Jönnek a reakciók Joe Biden visszalépésére, felveszi a kesztyűt Kamala Harris - Hogyan tovább az elnökjelölti versenyben?

Joe Biden regnáló amerikai elnök vasárnap este bejelentette visszalépését a 2024-es amerikai elnökválasztástól. Már Biden utódja is meg lehet, hiszen az elnök Kamala Harris alelnök elnökjelöltségét támogatja. Az eddigi pollok alapján ez azonban nem javítaná jelentősen a demokraták esélyeit Donald Trump republikánus elnökjelölttel szemben, aki úgy fogalmazott, hogy Harrist még könnyebb lesz megvernie, mint Bident.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×