eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Üzbég az isztambuli merénylő

A török rendőrség azonosította a szilveszter éjszaka Isztambulban végrehajtott terrorista merénylet elkövetőjének nevét és származását, ezek szerint egy üzbég férfiról van szó - írta a Hürriyet Daily News angol nyelvű török napilap vasárnap.

Az újság úgy tudja, hogy a támadót Abdulkadir Masharipovnak hívják, üzbég nemzetiségű és állítólag az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet tagja. Az értesülést eddig nem erősítették meg hivatalosan.

A Horasani fedőnevű Masharipov a merényletet megelőzően a közép-törökországi Konyából érkezett Isztambulba december 15-én. A férfinak Konyában egy szintén üzbégekből álló IÁ-sejt nyújtott logisztikai támogatást.

Masharipovot azzal vádolják, hogy január 1-én éjjel lelőtt 39 embert a Boszporusz-parti Reina klubban, 69-et pedig megsebesített. Számos szemtanú beszámolója alapján a merényletnek egynél több elkövetője volt.

Az egyik térfigyelő kamera vasárnap nyilvánosságra került felvételén az látszik, hogy Masharipovot valaki megrúgja, amikor a vérengzést követően a sebesültek közé igyekszik vegyülni. A rúgás hatására felrobban egy villanógránát a támadó kezében. A detonáció következtében Masharipov 10-15 másodpercig mozdulatlanul fekszik a földön, majd magához tér és kimenekül a szórakozóhelyről.

A terrorista továbbra is szökésben van.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×