eur:
395.08
usd:
371.07
bux:
65119.05
2024. április 19. péntek Emma

Nem is gondolná, miben körözik le a svájciak az egész világot

Hiába igyekeznek nemzetközi szinten már több éve elérni, hogy a pénzmosás elleni küzdelem és a pénzáramlások jobb átláthatósága miatt visszaszorítsák a készpénzhasználatot a világon, a svájciakat mintha nem érte volna utol a hír. Ők ugyanis máig rengeteget fizetnek készpénzzel, a fizikai valuta iránti imádatuk minden más országot leköröz a világon - írja a portfolio.

A svájciak imádják a készpénzt, rendszeresen fizetnek ilyen módon, legyen szó kisebb vagy nagyobb vásárlásokról, holott nemzetközi szinten már jó ideje küzdenek azért, hogy az elektronikus fizetési lehetőségekre áttérve hatékonyabban fel tudjanak lépni például a pénzmosással szemben - számol be cikkében a portfolio.

2016 elején Svájc is engedett a nemzetközi nyomásnak és maximális mértéket szabtak az egy főre jutó készpénzfizetés napi összegének, igaz, annyira azért nem törték magukat, miután a küszöböt sikerült 100 ezer svájci franknak beállítani, ami forintban átszámolva nagyjából 29 millió forintnak felel meg.

Ehhez képest a portugáloknál vagy a franciáknál ezer euró a napi limit, de vannak olyan országok is, mint például Németország, ahol nincs napi limit a készpénzzel történő vásárlásokra. Persze ez nem véletlen, a svájciak mellett ugyanis a németek a másik nemzet, amely nem veti meg a készpénzt.

Azt, hogy mennyire odavannak a svájciak a készpénzért, mi sem bizonyítja jobban, mint a forgalomban lévő készpénz egy főre jutó állománya, amely az alpesi országban 2015-ben meghaladta a 9 ezer dolláros éves szintet (mintegy 2,7 millió forint), ettől már jóval elmaradva ért fel a második helyre Japán 6,7 ezer dollárral és nem sokkal van mögötte Hongkong az egy főre jutó 6,55 ezer dollárral.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×