eur:
395.62
usd:
371.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Értékes festmények a menekülő exkormányzó birtokán

Valószínűleg Joan Miró-, Fernando Botero- és Leonora Carrington-festményeket találtak a mexikói hatóságok Veracruz állam korábbi kormányzója, a jelenleg ismeretlen helyen tartózkodó Javier Duarte birtokának átfésülésekor.

Duarte októberben köszönt le posztjáról, hogy szembenézzen az ellene felhozott korrupciós vádakkal, majd egy héttel később eltűnt - idézte fel a BBC News.

A volt kormányzó luxusbirtokát átkutató hatóságok 17 festményt foglaltak le, amelyekről úgy vélik, hogy mások mellett Joan Miró, Fernando Botero és Leonora Carrington alkotásai.

A rendőrség továbbra is keresi Duartét, akit pénzmosással és szervezett bűnözéssel vádolnak. A volt kormányzó eleinte tagadta az ellene felhozott vádakat, az eltűnése óta azonban semmilyen formában nem nyilatkozott.

Veracruz állam új kormányzója, Miguel Angel Yunes Linares, aki múlt hét óta van hivatalban, elmondta, hogy a vasárnap lefoglalt műtárgyakat elárverezik és a befolyó összeget egy gyermekkórház támogatására fordítják.

Yunes szerint Duarte a közpénzek elsikkasztásával tett szert az ingatlan berendezési tárgyaira. "Több mint 200 millió pezót loptak el a veracruziaktól ennek a háznak a berendezésére, hogy Duarte illően fogadhassa a vendégeit, de ezentúl senkit nem fog már vendégül látni" - tette hozzá Yunes.

Az illetékesek szerint a lefoglalt festményeket még a szakértőknek is meg kell vizsgálniuk, de nagyon úgy tűnik, hogy David Alfaro Siqueiros és Rufino Tamayo mexikói festők, Joan Miró spanyol művész és Leonora Carrington angliai születésű mexikói alkotó munkáira bukkantak.

A hatóságok Javier Marin mexikói művész egy szobrára és számos történelmi dokumentumra - köztük Mexikó függetlenségi nyilatkozatának másolatára - leltek a házban. A lefoglalt műtárgyak pontos értékét még nem határozták meg.

A műtárgyak Duarte hétvégi házának egy pincéjében voltak elraktározva.

A Veracruz északkeleti részében lévő Cordoba peremén elterülő birtokon 25 szoba, egy helikopterleszálló és két teniszpálya is van.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×