eur:
394.24
usd:
369.61
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

22 év után szabadult az ellenzéki politikus

Huszonkét évi fogság után engedtek szabadon csütörtökön egy ellenzéki politikust Üzbegisztánban, röviddel a december 4-i elnökválasztás előtt.

A Reuters hírügynökség szerint a meglepő fordulat a közép-ázsiai országban a legtöbb időt rácsok mögött töltött politikai fogoly sorsában Savkat Mirzijojev ideiglenes elnök kedvező megítélésének célját szolgálhatja. Mirzijojev ugyanis maga is indul az elnökválasztáson.

A 72 éves Szamandar Kukanovot 1994-ben ítélték húsz év börtönbüntetésre sikkasztás vádjával. A volt parlamenti képviselő ellen azután indult eljárás, hogy nyíltan bírálni kezdte Iszlam Karimov néhai elnököt.

Iszlam Karimov idén szeptemberben hunyt el. A vaskezű, tekintélyelvű kormányzást folytató államfő majdnem 27 évig uralta a 32 milliós Üzbegisztánt.

Kukanov büntetését további két évvel meghosszabbították 2014-ben, mert állítólag megsértette a börtön előírásait.

A politikai fogoly rokonai arra számítottak, hogy Kukanov idén októberben szabadul. A szabadon engedéséről érkező hír helyett azonban arról tájékoztatták a hozzátartozókat, hogy az ellenzéki politikus büntetését még három évvel meghosszabbították, mert megsértette a börtönszabályzatot.

Szerdán viszont meglepetésszerűen kiengedték a börtönből. Erről az Ezgulik jogvédő csoport tájékoztatta a családot. Sem a hatóságok, sem a család nem volt elérhető független érdeklődők számára.

A Reuters rámutatott, hogy várhatóan Mirzijojev ideiglenes elnök - aki egyben az ország kormányfője 2003 óta - nyeri meg a közelgő elnökválasztást, s bár már több, kevésbé ismert politikai foglyot is kegyelemben részesített, szakértők szerint az elnökválasztás után nem lesz jelentősebb változás az erősen korlátozott üzbég politikai életben.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×