eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Protokolláris esemény volt a marrakesi klímakonferencia

Látványos eredmények nélkül ért véget múlt héten Marrakesben az ENSZ klímakonferenciája.

A marokkói Marrakesben, az ENSZ 22. klímakonferenciáján résztvevő mintegy 190 ország megerősítette, hogy eltökélt a párizsi klímacsúcson tavaly született megállapodás megvalósítására.

A látványos eredmény november 4-én következett be még a konferencia előtt, nevezetesen, hogy életbe lépett a párizsi megállapodás. Ez a megállapodás elviekben azt tűzi ki célul, hogy 2 foknál ne legyen nagyobb a növekedés, lehetőleg közel legyen a másfél fokhoz - ebből már 1 fokot nagyjából megtettünk. Tehát tulajdonképpen egy ünnepi esemény volt Marrakesben” - mondta Mika János éghajlat-kutató, az Esterházy Károly Egyetem tanára.

A csütörtök este közzétett és valamennyi résztvevő ország által támogatott "marrakesi proklamációban" felhívás szerepel az éghajlatváltozás elleni harcra fordítandó összeg, a folyósítások és a finanszírozásokhoz való hozzáférés növelésére. A nyilatkozat egyben válasz is Donald Trump megválasztására, aki kampányában "ugratásnak" nevezte az éghajlatváltozást.

Arra a kérdésre, hogy kihátrálhat-e Donald Trump vezetésével az Egyesült Államok a klímamegállapodás mögül, Mika János úgy válaszolt: „ez megtörténhet, most úgy van a megállapodás, hogy aki egyszer ratifikációval csatlakozott, az három éven belül nem léphet ki. Tehát 3 év múlva léphet ki először az Egyesült Államok, ha úgy tartja kedve. Az Egyesült Államok 18 százalékkal részesedik a kibocsátásból. Tehát baj, ha ennyi eltűnik, de mégsem végzetes.”

Nagy-Britanniával együtt - amely csütörtökön ratifikálta a párizsi megállapodást - 111-re nőtt a ratifikáló országok száma, ám Mika János úgy látta, hogy ez csupán az első lépés, újabb egyezményekre lesz szükség az éghajlatváltozás káros hatásainak minimalizálásához.

A Meteorológiai Világszervezet múlthéten közölte, hogy 2016-ban várhatóan újabb melegrekordok dőlnek meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×