eur:
393.2
usd:
366.98
bux:
66561.41
2024. április 25. csütörtök Márk

Mégis a nemzeti hősök közé temették a diktátort

Áthelyezték a nemzeti hősök temetőjébe Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki diktátor földi maradványait pénteken, a meglepetésszerű lépés ellen feldühödött tömegek tiltakoztak.

Oscar Albayalde helyi rendőrségi főfelügyelő elmondta, hogy a hatóságok csütörtökön véglegesítették az áthelyezés terveit a néhai diktátor családjával. Marcos földi maradványai a légierő helikopterén érkeztek Ilocos Norte-beli otthonából egy manilai támaszpontra, ahonnan fekete limuzin szállította a külvárosi Taguigban található katonai temetőbe. A nemzetiszínű zászlóba csavart koporsót 21 díszlövéssel üdvözölték. Albayalde szerint az egyszerű ceremónia szűk, családi körben zajlott.

"A család kívánságának megfelelően a legegyszerűbb tiszteletadással búcsúztunk a néhai elnöktől" - mondta el Restituto Padilla katonai szóvivő. Padilla szerint a temetést azért tartották titokban a nyilvánosság előtt, mert a Marcos-család ragaszkodott az esemény magánjellegéhez.

Emberi jogi aktivisták és Marcos diktatúrájának áldozatai még korábban országos tüntetést hirdettek péntekre, azt kifogásolva, hogy a legfelsőbb bíróság másfél héttel ezelőtt zöld jelzést adott a diktátor családja által bőkezűen támogatott Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök áthelyezési kezdeményezésének. Az általános megrökönyödés és tanácstalanság miatt a tiltakozások sorsa egyelőre kérdéses.

Bonifacio Ilagan, a diktátor rémuralma idején bebörtönzött és megkínzott baloldali aktivista szerint Marcost olyan titokban temették újra, ahogy "a tolvaj jár az éjben".

"Pont úgy történtek a dolgok, ahogy kihirdette a rendkívüli állapotot 1972-ben" - mutatott rá Ilagan. "Ez annyira Marcos stílusa" - mondta.

A diktátor "temetése mindennek nevezhető, csak nemesnek nem" - vélte Franklin Drilon szenátor. "Aki életében tolvaj volt, halálában is az marad" - jegyezte meg.

Ferdinand Marcost 1965-ben választották meg az ázsiai ország elnökének, majd 1969-ben újabb mandátumot kapott. Államfőként 1972-ben rendkívüli állapotot vezetett be, és kemény kézzel kormányozta a Fülöp-szigeteket az 1986-os forradalomig, amelynek következtében családjával együtt az Egyesült Államokba kellett menekülnie. A néhai diktátor kormányzása alatt lábbal tiporta az emberi jogokat, és mintegy 10 milliárd dollárt (csaknem 3000 milliárd forintot) tulajdonított el az államkasszából. Marcos 1989-ben vesztette életét Hawaii szigetén.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×