eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Lavrov bírálta Obamát

Bírálta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Barack Obamát egy pénteki nyilatkozatában amiatt, hogy az amerikai elnök csütörtök este Berlinben arra intette megválasztott utódját, Donald Trumpot, ne közeledjen túlságosan Oroszországhoz.

"Ez aligha szolgálná az amerikai nép érdekeit" - mondta Lavrov Limában, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) tagországainak csúcstalálkozóján az orosz állami televíziónak nyilatkozva.

"Rossz az Egyesült Államok és Oroszország kapcsolata. Ha Obama elnök úgy kívánja, hogy ez így is maradjon, az valószínűleg nem szolgálja az amerikai nép érdekeit" - fogalmazott az orosz külügyminiszter.

Lavrov ellentmondásosnak tartotta Obama csütörtöki berlini kijelentéseit. "Vlagyimir Putyin elnökkel folytatott valamennyi találkozóján Barack Obama azt hangsúlyozta, hogy a kétoldalú kapcsolatok kulcsszerepet játszhatnak a szíriai konfliktus megoldásában" - emlékeztetett az orosz külügyi tárca vezetője.

Hozzátette: a távozó amerikai elnök lépéseit számos helyzetben a józanság és a racionalitás irányította. "Remélem, hogy örökségének ezt a részét továbbadja az új washingtoni kormányzatnak" - mondta Szergej Lavrov.

A limai APEC-csúcstalálkozó alkalmával Lavrov megbeszélést folytatott amerikai kollégájával, John Kerry külügyminiszterrel. A találkozó után Lavrov újságíróknak nyilatkozva tagadta, hogy Oroszország ezen a héten légicsapásokat hajtott volna végre a szíriai Aleppóban.

"Az orosz és a szíriai légierő csak Idlíb és Homsz tartományban működik együtt azzal a céllal, hogy megakadályozzák az Iszlám Állam harcosainak bejutását Szíriába (az északi-iraki) Moszulból" - jelentette ki Lavrov.

A szíriai felkelők kezén levő Aleppóban - négyhetes szünet után - kedden indította újra a légicsapásokat a szíriai légierő. A hírek szerint a légitámadások több tucat civil halálát okozták az utóbbi napokban.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×