eur:
393.82
usd:
368.45
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Medvegyev: a törvény előtt mindenki egyenlő

Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter őrizetbe vétele rendkívüli esemény Oroszország és a kormány számára, de a történtek ismét megerősítenek egy vitathatatlan tényt, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő - jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök a szerdai kormányülést megnyitó beszédében.

Medvegyev elmondta, hogy a helyzetet megvitatta Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és az Egységes Oroszország kormánypárt frakciójával.

"A történtek ismételten megerősítenek egy vitathatatlan tanulságot, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő, beleértve a hatalom bármely képviselőjét, töltsön be bármilyen tisztséget" - hangsúlyozta az orosz kormányfő.

Medvegyev szerint a történteket a lehető legnagyobb gondossággal kell kivizsgálni, és a hatályos törvényekkel összhangban kell minősíteni. "Az utolsó szót az egész folyamatban, a volt kormánytag bűnösségének vagy ártatlanságának kérdésében a bíróságnak kell kimondania" - tette hozzá.

Medvegyev felszólította a gazdaságfejlesztési minisztérium munkatársait, hogy Uljukajev őrizetbe vételétől függetlenül továbbra is összehangoltan dolgozzanak. Munkájuktól nagyon sok függ, hiszen a költségvetés tervezete most kerül első olvasásra a parlamentbe - mondta.

A gazdaságfejlesztési minisztert keddre virradóra azután vették őrizetbe, hogy a hatóságok szerint kétmillió dollár (csaknem 600 millió forint) kenőpénzt fogadott el annak fejében, hogy engedélyezi az orosz államnak a Basnyefty vállalatban birtokolt 50 százalékos tulajdonrésze eladását a többségi állami tulajdonban lévő Rosznyefty kőolajipari óriásvállalatnak. A 330 milliárd rubeles (csaknem 1500 milliárd forint) ügyletet októberben bonyolították le. Az állítólagos korrupció nem kérdőjelezi meg a tranzakciót.

Vlagyimir Putyin bizalomvesztésre hivatkozva kedden felmentette tisztségéből Uljukajevet, Dmitrij Medvegyev pedig ideiglenesen Jevgenyij Jelint, a volt miniszter helyettesét bízta meg a miniszteri feladatok ellátásával.

Egy moszkvai bíróság kedden elrendelte Uljukajev két hónapos házi őrizetbe helyezését. A volt tárcavezető a bíróságon nem ismerte el bűnösségét, vallomást nem tett, de együttműködési készségét fejezte ki a nyomozásban.

A Szovjetunió felbomlása óta nem fordult elő, hogy hivatalban lévő orosz szövetségi minisztert őrizetbe vettek volna.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×