eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Razziáztak Németországban

Berlinben a belügyminiszter rendeletben tiltotta be a magát Igaz Vallásnak nevező szervezetet, amelyet a hatóságok az Iszlám Állam nevű terrorcsoport támogatásával vádolnak. Thomas de Maiziere döntését megelőzően, a rendőrség az elmúlt éjszaka tíz tartományra kiterjedő razziát tartott és az Igaz Vallás helyiségeiben nagy mennyiségű terhelő bizonyítékot kobzott el.

A belügyminiszter miután bejelentette az Igaz Vallás nevű szervezet betiltását, közölte, hogy nem kell tartani közvetlen terrorveszélytől. Thomas de Maiziere hangsúlyozta, hogy az éjszakai razziák során az Igaz Vallás számos irodahelyiségét, valamint közel 200 lakást kutattak át. Őrizetbe vétel ugyan nem történt, de a rendőrök jelentős mennyiségű terhelő bizonyítékot koboztak el.

Az Igaz Vallás nevű szalafista szervezet 2012-ben vált ismertté, miután "Olvass" elnevezéssel Németország szerte megindította akcióját, amelynek keretében 25 millió német nyelvű Koránt akartak szétosztani nem muzulmán vallású lakosoknak, egyben pedig minél több fiatal igyekeztek az Iszlám Állam zászlaja alá toborozni. A hatóságok értesülése szerint eddig az "Olvass" akció közel 150 követője távozott Németországból Irakba, vagy Szíriába, hogy fegyverrel harcoljon az Iszlám Állam csapataiban.

Az Igaz Vallás az iszlám szalafista irányzatának népszerűsítésén fáradozik, azzal a céllal, hogy Németországban is bevezessék a világi államot elutasító, mohamedán jogrendet, a sariát. Az Iszlám Vallás nevű szervezetet a német hatóságok alkotmányellenes intézménynek tekintik, mert a modern média eszközeinek felhasználásával úgynevezett szent háborúra uszít az úgymond hitetlenek ellen és dicsőíti a velük szemben végrehajtott terrorcselekményeket.

A ma éjszakai kiterjedt razzia alig egy héttel követte Abu Walaa őrizetbe vételét. Az iraki menekültként érkezett 32 éves Abu Walaa a szalafista irányzat egyik vezetője Németországban, aki gyűlöletbeszédeivel vonta magára a figyelmet. A hatóságok közel 10 ezerre teszik a radikális szalafisták számát, akik közül legalább ezren bármikor készen állnak merényletek elkövetésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×