eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Merkel együttműködést kínált Trumpnak

Angela Merkel német kancellár csütörtökön telefonon beszélt Donald Trump megválasztott amerikai elnökkel - jelentették be Berlinben.

Georg Streiter helyettes kormányszóvivő tájékoztatóján elmondta, hogy a kancellár - szerdai sajtónyilatkozata és távirata után ismét - gratulált Donald Trumpnak választási győzelméhez, és hangsúlyozta, hogy a "közös értékek szoros kapcsolatba" fűzik Németországot és az Egyesült Államokat.

A kancellár a két ország "hagyományosan nagyon jó és baráti kapcsolata alapján szoros együttműködést kínált" a megválasztott elnöknek, és kifejezte örömét, hogy legkésőbb a 2017-es németországi G20-csúcson személyesen is üdvözölheti - mondta a helyettes kormányszóvivő.

A legfejlettebb ipari országok és a legnagyobb feltörekvő gazdaságú országok vezetőinek találkozóját a tervek szerint július elején tartják meg Hamburgban.

Georg Streiter - újságírói kérdések ellenére - nem mondta meg, hogy a beszélgetést melyik fél kezdeményezte és mennyi ideig tartott.

A kancellár jövő heti nyilvános programjait ismertetve elmondta, hogy Angela Merkel csütörtökön Berlinben tárgyal Barack Obama leköszönő elnökkel, pénteken pedig német-amerikai-brit-francia-olasz-spanyol csúcstalálkozót tartanak a német fővárosban.

Georg Streiter kitérő választ adott arra az újságírói kérdésre, hogy Donald Trump környezetéből pontosan kivel vagy kikkel tud egyeztetni a kancellár kül- és biztonságpolitikai főtanácsadója, Christoph Heusgen a megválasztott amerikai elnök terveiről, külpolitikai programjáról. A helyettes kormányszóvivő csupán annyit mondott, hogy vannak lehetőségek kapcsolatok kialakítására.

Ezzel összefüggésben Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter egy pénteki interjúban kiemelte, hogy "sötétben tapogatózik a teljes washingtoni külpolitikai közösség", az amerikai fővárosban dolgozó diplomaták, kutatók, külpolitikai szakpolitikusok nem tudják, hogy mihez kezd majd Donald Trump.

A német diplomácia vezetője a Spiegel Online hírportálnak elmondta: a közelmúltban többször beszélt Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszterrel Donald Trump lehetséges külpolitikájáról, és ő sem tudott felvilágosítással szolgálni.

Azzal kapcsolatban, hogy augusztusban a gyűlölet prédikátorának nevezte Donald Trumpot, Frank-Walter Steinmeier elmondta, hogy a választási kampány tartalma és hangneme igen zavarta, és ezzel nem volt egyedül, azt pedig senki sem vitatja, hogy a "látszólag határtalan konfrontációban" Donald Trumpnak nagy szerepe volt.

Most az a nagy kérdés, hogy Donald Trump elnökként ugyanúgy tevékenykedik-e, mint a kampányban, és "erről egyszerűen túl kevés támpontunk van, nem tudjuk, hogy mi vár ránk" - mondta Frank-Walter Steinmeier.

Angela Merkel a kampány során nem szólalt meg nyilvánosan az amerikai elnökválasztásról. Szerdai sajtónyilatkozatában viszont kiemelte, hogy a kampány "különleges, részben nehezen elviselhető konfrontáció volt" egy "régi, tekintélyes demokráciában". Elemzők szerint Donald Trumpnak a választási küzdelemben tette kijelentéseire reagált azzal is, hogy aláhúzta: a két országot összekötő értékek "a demokrácia, a szabadság, és az ember jogainak és méltóságának tisztelete, függetlenül származástól, bőrszíntől, vallástól, nemtől, szexuális orientációtól vagy politikai meggyőződéstől", és kiemelte, hogy ezen értékek alapján ajánl együttműködést Donald Trumpnak.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×