eur:
395.62
usd:
366.69
bux:
65620.71
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Clinton volt alelnöke is felajánlotta segítségét Trumpnak

Al Gore, Bill Clinton volt alelnöke levélben ajánlotta fel segítségét Donald Trump megválasztott republikánus párti amerikai elnöknek a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A demokrata párti Al Gore a kampányban erőteljesen bírálta Donald Trumpot, s Miamiban közösen kampányolva Hillary Clintonnal azt állította, hogy Trump megválasztása "klímakatasztrófához vezetne bennünket".

A klímavédelmi akcióiról ismert Gore most "olajágat nyújtott", s azt ígérte a megválasztott elnöknek: minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy az Egyesült Államok vezető szerepet töltsön be a globális felmelegedés katasztrofális következményeinek elhárítása érdekében vívott küzdelemben. Gore - aki a globális éghajlatváltozás elleni tevékenységéért 2007-ben Nobel-békedíjat kapott - egy általa alapított klímavédelmi civil szervezet honlapján tette közzé levelét. Emlékeztetve arra, hogy Trump azt ígérte, valamennyi amerikai elnöke akar lenni, leszögezte: reméli, hogy a megválasztott elnök együtt dolgozik majd azokkal, akik úgy hiszik, hogy "a klímaváltozás a legnagyobb veszély, amellyel az amerikai nemzetnek szembe kell néznie". A The Washington Post Al Gore felajánlkozásával kapcsolatban rámutat: Donald Trump szkeptikus a klímaváltozással kapcsolatban, s korábban többször is "kitalációnak" minősítette azt.

Trump a választási kampányában azt ígérte, hogy eltörli Obama elnöknek a széndioxid-kibocsátás csökkentésére és az energiahatékonyság növelésére kidolgozott Klímavédelmi Akciótervét és felmondja Washington részvételét a párizsi klímavédelmi egyezményben. Egyúttal kilátásába helyezte azt is, hogy sok helyen újranyittatja a szénbányákat.

A hatalomátadást bonyolító ideiglenes bizottság honlapján az olvasható, hogy Trump "szilárdan elkötelezett csodálatos természeti erőforrásaink és természeti környezetünk megőrzése mellett." Arról nem sok szó esik, hogy ezt konkrétan hogyan képzeli el, de a honlap leszögezi, hogy"Amerika környezetvédelmi programját igazi szakemberek irányítják majd, s nem radikális politikai programokhoz kötődő személyek".

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×