eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Két hét múlva választ Amerika

Két hét múlva választ Amerika

Az adatok alapján a demokrata szavazók nagyobb hajlandóságot mutatnak az előszavazásra - ez tovább növelheti a felmérések szerint egyébként is magasan vezető Hillary Clinton elnöki esélyeit. Két hét múlva lesz az amerikai elnökválasztás.

A televíziós elnökjelölti viták kezdete óta tart Donald Trump mélyrepülése. Míg korábban egy ideig fej-fej mellett küzdöttek Hillary Clintonnal, az utóbbi hetek zaklatási botrányai és vitatható kijelentései jócskán megtépázták a republikánus jelölt esélyeit – hangsúlyozta a Méltányosság Politikaelemző Központ szakértője.

„Donald Trump kampányából egyre többen távoznak, illetve az őt támogató politikusok is egyre inkább a háttérbe vonulnak. Így, ha sem stábja, se nagy támogatása nincs, még nehezebb lesz olyan államokat megnyernie, amiket meg kéne neki.”

Rajnai Gergely hozzátette: az előszavazásra lehetőséget biztosító államokban is az látszik, hogy Hillary Clintonnak jobban sikerült a mozgósítás.

„Jóval nagyobb a hajlandóság a demokraták között a szavazásra, ez egyelőre látszik. Feltehetően ez így lesz a szavazás napján is, márpedig ezen múlik elsősorban egy választási siker Amerikában; hogy ki tudja elvinni a szavazóit az urnákhoz.”

A múlt heti, utolsó televíziós vitán Trump azzal borzolta a kedélyeket, hogy nem volt hajlandó kijelenteni: elfogadja a november 8-ai voksolás eredményét. Egy későbbi gyűlésén hozzátette: tiszteletben tartja az eredményt, ha ő győz.

Az ABC televízió hétvégi közvélemény-kutatása szerint a Demokrata Párt elnökjelöltje országosan 12 százalékkal vezet republikánus vetélytársa előtt, a CBS szerint pedig Hillary Clintonnak sikerült néhány hagyományosan konzervatív államban is megerősíteni vezető pozícióját. Rajnai Gergely szerint – hacsak nem történik valami rendkívüli fordulat – Hillary Clinton előnye behozhatatlan.

„Hillary Clintonról, felteszem, folyamatosan jönnek ki a botrányok, korrupciósnak tűnő ügyek, gyanús hátterbeli titkos manipulálások, Donald Trumpról pedig továbbra is a magánéleti botrányok. De mivel ezekből annyi volt, a választók pontosan ismerik a jelöltek karakterét, ezek alapvetően nem tudják megváltoztatni a választás helyzetét. Csak alapvető probléma, például terrortámadás vagy valami egészen súlyos, bizonyítékokkal alátámasztott dolog jelenne meg Hillary Clintonról, tudná megváltoztatni, de ezek megjelenése igen valószínűtlen.”

Az Egyesült Államokban az elnököt és az alelnököt közvetett módon választják meg. A választójoggal rendelkező amerikai állampolgárok az elnök- és alelnökjelöltekre szavaznak, de csak az úgynevezett elektorokat, azaz államonként a pártok aktivistáiból alakult elektori csoportokat választják meg. Az egyes államokból a legtöbb szavazatot kapott párt elektorai jutnak be az elnökválasztó testületbe.

Az elnökké választáshoz az elektori szavazatok egyszerű többsége, azaz 270 szavazat szükséges.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 20:10
×
×
×
×