eur:
393.14
usd:
366.77
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Stájerország a szélsőségesek központja?

Stájerország és székhelye, Graz a szélsőségesek egyik fő központja - jelentette ki az osztrák közszolgálati médiának (ORF) a tartományi rendőrség vezetője.

Josef Klamminger azt mondta: a tartományban túlnyomórészt bosnyák és csecsen származású (az iszlám vallás egyik szélsőséges ágaként ismert) szalafisták élnek. "Éberek vagyunk és felkészülünk" - mondta Klamminger pénteken sugárzott nyilatkozatában.

A stájerországi rendőrségi vezető közölte: a tizenhatból nyolc grazi mecsetet figyelnek, minden felmerülő ügyet megvizsgálnak. "Ehhez a belbiztonsági szervek személyi állományának növelésére volt szükség" - mondta Klamminger, megerősítve a terrorelhárítási központ vezetőjének előző napi nyilatkozatát.

Az osztrák alkotmányvédelmi és terrorelhárítási hivatal (BVT) vezetője, Peter Gridling csütörtökön közölte: az Ausztriába visszatérő vagy onnan elindulni szándékozó, mintegy 290 szélsőséges iszlám harcos miatt fokozott terrorveszély van az országban, említése szerint elsősorban Bécsben, Stájerországban és Alsó-Ausztriában.

Egy rendőrségi szakértő még tavasszal arra hívta fel a figyelmet, hogy Stájerországban egyre erősebb iszlamista hálózat épül ki. A Kleine Zeitung című osztrák lapnak adott májusi nyilatkozatában arról beszélt, hogy a korábban az Iszlám Állam (IÁ) szervezetének kötelékében harcoló szélsőségesek főként Grazba tértek vissza. A szakértő, akinek nevét biztonsági okokra hivatkozva nem közölték, úgy tájékoztatta a lapot, hogy Grazban mintegy 400 szalafista él, aki elutasítja az osztrák jogrendet és értékeket, és szigorú iszlám tanítás szerint él. A stájerországi iszlám csoportok szorosan együttműködnek a nemzetközi hálózatokkal - volt olvasható a lapban.

Az osztrák belügyminisztérium tavasszal azt közölte, hogy a lakosság számához viszonyítva Belgium után Ausztriából utaztak a legtöbben Szíriába harcolni. Ausztria ugyanis közel van a balkáni térséghez, és az országban sok csecsen származású ember él - magyarázták.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×