eur:
389.29
usd:
362.66
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Mégsem pilótahiba miatt halt meg Lech Kaczynski?

Kihantolják a 2010-ben repülőbalesetben meghalt Lech Kaczynski lengyel elnök maradványait a 96 ember halálával járó szerencsétlenség további vizsgálatainak keretében - jelentette be a néhai államfő ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke egy szombaton megjelent interjúban.

Az onet.pl lengyel hírportálnak adott interjúban a PiS elnöke közölte: egyetért az illetékes hatóságnak azon döntésével, hogy testvérét exhumálják. Hozzátette, Lech Kaczynski maradványait az elsők között ássák ki.

Hangsúlyozta, hogy a korábbi belügyminiszter, Jerzy Miller vezette vizsgálóbizottság által elvégzett nyomozás botrányos volt, a baleset áldozatait nem vizsgálták meg, amikor visszakerültek Lengyelországba.

A lengyel védelmi tárca februárban állított fel egy új bizottságot a nyugat-oroszországi Szmolenszkben hat évvel ezelőtt bekövetkezett légi szerencsétlenség újbóli kivizsgálására. Lech Kaczynski feleségével és sok magas rangú tisztségviselő alkotta delegációval a Szmolenszk melletti Katinyba (lengyelül Katyn) tartott, hogy részt vegyen az 1940-es tömegmészárlás emlékére rendezett szertartáson. A Varsóból indult repülőgép azonban 2010. április 10-én lezuhant.

A korábbi lengyelországi és oroszországi vizsgálatok a szerencsétlenség okát a rossz időjárási körülményeknek, valamint a lengyel pilóták és az orosz légi irányítás hibáinak tulajdonították.

Az új vizsgálóbizottság szeptember közepén jelentette be, hogy új információk kerültek a birtokába, miszerint meghamisították a lezuhant repülőgép fekete dobozaiból kinyert hangfelvételeket. Ennek okán a bizottság tudatta: tovább folyatatják a nyomozást, exhumálják az összes el nem hamvasztott áldozat földi maradványait, hogy megállapítsák a katasztrófa során elszenvedett sérülések okát.

A Jerzy Miller akkori belügyminiszter vezette lengyel bizottság megállapításait bíráló szakértők lehetségesnek találták, hogy a repülőgép nem a földnek ütközve roncsolódott össze, hanem még a levegőben szenvedett károsodást vagy robbant fel. A jelenlegi vizsgálóbizottság elnökhelyettese is lehetségesnek tart egy ilyen verziót, mondván, hogy a gép sokkal előbb esett szét, mint azt a korábbi lengyel vizsgálat megállapította.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×