INFORÁDIÓ
2021. február 27. szombat
Ákos, Bátor

gyász

olasz

író

nobel-díj

dario fo

Elbúcsúztatták a Nobel-díjas olasz drámaírót

InfoRádió / MTI

Több ezer ember, köztük politikusok, művészek, barátok és rajongók vettek búcsút a kedden elhunyt Dario Fo Nobel-díjas olasz drámaíró-rendezőtől szombaton a milánói dóm előtti téren.

A 90 éves művész egy milánói kórházban hunyt el, ahol tizenkét napja kezelték tüdőproblémákkal. Fia, Jacopo Fo közölte, hogy apja megbékélve, önmagához méltó "fináléval" távozott.

Milánó városa szombatot gyásznappá nyilvánította. Dario Fo nem Milánóban született, de a második világháború utáni évektől kezdve itt élt és dolgozott.

A ceremónia előtt a tömeg a Dario nevet skandálta, a hangszórókból egy dal szólt, amelyet Fo feleségének, Franca Raménak írt.

"Dario egy életen át viccelődött a hatalmasokon, az elnyomottaknak pedig visszaadta a méltóságukat. Ezt értette meg a Svéd Akadémia is, amikor 1997-ben kitüntette a Nobel-díjjal" - mondta Carlo Petrini, Fo jóbarátja, a Slowfood mozgalom megalapítója.

"Bár kommunisták és ateisták vagyunk, nem igaz, hogy az ember meghal. Ez nem lehetséges. Dario most együtt van az anyámmal és együtt nevetnek a mennyországban. A művészet iránti szenvedély, az emberek iránti szeretet és szolidaritás volt az ő orvossága az életre, ezek szerint élt" - emlékezett apjára Jacopo Fo.

A búcsúszertartáson, amelyet a RAI köztévé is közvetített, részt vett Beppe Grillo komikus, az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezetője is. Az elmúlt években Fo aktívan részt vett a mozgalom akcióiban, 2015-ben államfőnek javasolták a művészt.

"Fo olyan ember volt, akit lelkesített az élet. Megtanította nekünk, hogy soha ne adjuk fel, mi pedig tovább visszük azt, amit ő elkezdett - mondta Virginia Raggi, Róma polgármestere.

A búcsúztató után Fót a milánói Monumentale temető kriptájába temették három éve elhunyt felesége mellé.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018