eur:
393.77
usd:
367.84
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

96 éves régens irányítja Thaiföldet

Thaiföldön régenst neveztek Bhumibol Aduljadedzs (IX. Ráma) király halála után, hogy a trónörökös helyett ideiglenese képviselje az országot, a tisztséget a 96 éves Prem Tinszulanonda volt miniszterelnök foglalja el - közölték a hatóságok pénteken.

Visszanu Krea-ngam kormányfőhelyettes elmondta, a régens kinevezésére azért van szükség, mert a 64 éves trónörökös, Vadzsiralongkorn herceg csütörtökön közölte, nem szeretne azonnal trónra lépni, hogy a nemzetnek legyen elég ideje gyászolni apja halálát.

Az ország alkotmánya ilyen esetekre úgy rendelkezik, hogy a királyi államtanács, az uralkodó tanácsadó testületének vezetője legyen a régens.

Prem Tinszulanonda 1998 óta vezette a királyi államtanácsot. A feladatra hibátlan kormányzásából eredő tekintélye teszi alkalmassá, és az, hogy a konfrontációval szemben a kompromisszumot keresi. Az aggastyán politikus 36 évvel ezelőtt lett miniszterelnök, a tisztséget nyolc évig viselte, az országot számos gazdasági nehézségen, katonai kihívásokon vezette át, többek között két hatalomváltási kísérleten.

A délkelet-ázsiai országban egyébként szombaton is gyászolók tízezrei gyűltek össze a fővárosban, Bangkokban a Nagy Palotánál, hogy leróják kegyeletüket a csütörtökön 88 éves korában elhunyt IX. Ráma (Bhumibol Aduljadedzs) király előtt.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×