eur:
394.45
usd:
370.3
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Zágráb kizárja a Szerbiában rekedt migránsokat

Horvátország nem engedi be a Szerbiában rekedt mintegy 7000 migránst - közölte Vlaho Orepic ügyvezető belügyminiszter a Vecernji List című horvát napilap közlése szerint.

A rendőrség "erősen tartja a határt", és azok a migránsok, akik most Szerbiában tartózkodnak, nem fognak Horvátországban rekedni, mert nem fogják őket beengedni - hangsúlyozta.

A horvát tárcavezető szerint a szerb hatóságok majd visszaküldik őket Macedóniába, Romániába és Bulgáriába, ahonnét jöttek.

A lap úgy véli: fennáll a lehetősége annak, hogy a "frusztrált" migránsok, akik nem tudnak majd bejutni Magyarországra, Horvátország felé veszik az irányt, a horvát hatóságok mégsem erősítik tovább a határvédelmet, és kerítést sem építenek.

Tomislav Nikolic szerb elnök hétfőn közölte, amennyiben az Európai Unió országai nem fogadják be a migránsokat, Szerbiának is le kell zárnia a határait. Horvátország emiatt kivár.

A horvát lap zágrábi kormányközeli forrásra hivatkozva azt írja: a kabinet nem hivatalos álláspontja az, hogy ez a "lehető legjobb forgatókönyv, mert ha Szerbia védi határait, egyben Horvátország határait is védi".

Az elmúlt egy évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába az ellenőrizetlen migránsáradattal. Márciusban azonban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni. Horvátországban tavaly szeptember óta csaknem 700 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba, de az országba belépő migránsok száma azóta töredékére csökkent.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×