eur:
392.77
usd:
366.06
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Osztrák védelmi miniszter: kvótaügyben együtt kell működni a V4-ekkel

A visegrádi országokkal történő együttműködésre van szükség a menekültügyi helyzet megoldásához, főleg az emberek elosztásának kérdésében - mondta Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter.

A miniszter az osztrák közszolgálati médiának (ORF) kifejtette: túl nagyok voltak az elvárások a menedékkérelmek feldolgozását végző hot spotok működését és a menekültek visszaküldését illetően, az unió külső határainak védelméhez pedig "világos rendszerre" van szükség. Úgy vélekedett, hogy az európai uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex túlterhelt.

Doskozil megítélése szerint a számos szkeptikus megjegyzés ellenére eredményesen zárult a szombaton Bécsben tartott menekültügyi csúcs. Sikerként értékelte, hogy a találkozón részt vevők a balkáni útvonal lezárására és a külső uniós határ védelmére összpontosítottak.

A miniszter szerint a Törökország és az unió közötti menekültügyi egyezmény csupán rövid távon jelent megoldást. Kijelentette: nem szabad függeni Törökországtól. Meglátása szerint a török megállapodás mintájára lehetne szerződést kötni az afrikai országokkal is, és megfontolandónak nevezte az Európán kívüli regisztrációs központok felállítását.

A balkáni migrációs útvonalról szombaton tartottak csúcstalálkozót Bécsben az osztrák kancellár meghívására, a német, a görög, a szlovén, a horvát, a szerb, az albán, a bolgár, a macedón és a magyar miniszterelnök, valamint a román belügyminiszter részvételével. Az útvonal gyakorlatilag március óta zárva van.

Doskozil egy múlt heti lapinterjúban érthetőnek nevezte a visegrádi országok (V4) szigorú menekültpolitikáját.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×