eur:
387.68
usd:
357.69
bux:
68097.68
2024. május 17. péntek Paszkál

Csak jövőre tárgyalna a Brexitről a brit kormányfő

Valószínűleg nem lesz zökkenőmentes a Brexit az Egyesült Királyság számára - mondta hivatalba lépése utáni első nagy interjújában a brit miniszterelnök.

2017-ig biztosan nem kezdődnek meg az Egyesült Királyság uniós kilépéséről szóló tárgyalások – mondta a BBC-nek adott interjúban a brit miniszterelnök. Theresa May hozzátette, kormánya várhatóan az év végéig nem jelzi hivatalos formában a szigetország kilépési szándékát a közösségnek, ez azonban nem azt jelenti, hogy a problémákat a szőnyeg alá akarnák söpörni – mondta.

„Fel kell készülnünk arra, hogy nehéz időszakok is állnak előttünk, de én és a kormányzat optimisták vagyunk. És ha optimizmussal nézünk a jövőbe, így szemléljük az előttünk álló lehetőségeket, amelyek megnyílnak az Egyesült Királyság kilépése után, az ország képes lesz megtalálni a saját helyét a világban” - mondta a brit miniszterelnök.

Theresa May hosszan beszélt a szigetországban dolgozó uniós állampolgárok és a határon túl élő britek jövőjéről. Egyebek közt azt mondta, vizsgálják az új uniós bevándorlás szabályozásának lehetséges módjait, hiszen a nyári voksoláson az emberek jelezték, változtatni akarnak a szabad mozgás jelenleg érvényes rendjén.

A kormányfő azt mondta, viszonossági alapon a kilépés után is maradhatnak a már most Nagy-Britanniában élő uniós államok polgárai a szigetországban. Azonban erre egyértelműen akkor van mód, ha a 27-ek területén lévő britek jogai sem változnak majd.

Belpolitikai kérdések közül az esetleges skót kiválásról azt mondta, a közvélemény-kutatások szerint a helyiek nem akarnak egy újabb, második népszavazást a kiválásról. A skót kormány teljes mértékben részt vesz a Brexitről folytatott belső megbeszéléseken.

A BBC riportere rákérdezett arra is, a kormányfő ki akarja-e használni a konzervatívok jelenlegi magas támogatottságát.

"Azt hiszem, amire most leginkább szükségünk van, az a stabilitás. A legfontosabb, hogy sikeres tárgyalásokat folytassunk, erre kell most koncentrálnunk. A brit kormány mandátuma 2020-ban jár le, nem számolunk előrehozott választásokkal” - mondta a BBC-nek nyilatkozva Theresa May brit miniszterelnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
CIB-vezér: több minden kompenzálja majd a kamatkörnyezet változásának negatív hatását

CIB-vezér: több minden kompenzálja majd a kamatkörnyezet változásának negatív hatását

Beindulhat a magasabb kamatozású lakáshitelek refinanszírozása Magyarországon, de ha a teljes portfóliót nézzük, nem lesz szó jelentős volumenről. A bankok között nagy a verseny, így hiába a felkúszó hosszú oldali hozamok, várhatóan maradhatnak a jelenlegi lakáshitelkamatok, a CIB Banknál pedig több folyamat is segít majd abban, hogy kompenzálják a kedvezőtlenebb kamatkörnyezet hatását – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Simák Pál, a CIB Bank elnök-vezérigazgatóját a Portfolio Checklist csütörtöki adásában. Az interjút a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciára kitelepült stúdiónkban rögzítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×