eur:
391.71
usd:
362.16
bux:
65722.86
2024. február 28. szerda Ákos, Bátor

Lemondott az iraki kormány hat minisztere

Lemondott az iraki kormány hat minisztere, köztük az olajipari és a belügyminiszter. Haider al-Abádi miniszterelnök mindnyájuk lemondását elfogadta - közölte honlapján a kormányfői hivatal kedden.

A belügyminiszter és az olajipari miniszter mellett a közlekedési, az építésügyi, a lakásépítési és a vízenergia-ügyi miniszter távozik a kormányból.

A belügyminiszter a mintegy 300 ember életét követelő július 3-i pokolgépes merényletek miatt nyújtotta be lemondását.

Haider al-Abádira jelentős nyomás nehezedik, mivel még tavaly nyáron ígéretet tett a kormány átalakítására és arra, hogy szakértőket bíz meg a minisztériumok vezetésével. A szakértői kormány létrehozása részét képezné az egyes parlamenti képviselők, valamint a Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok és hívei által követelt reformoknak. Ezekkel törnék meg annak a politikai osztálynak a hatalmát, amely vélekedések szerint vagyon- és befolyásszerzés céljából kihasználja az amerikai megszállás után bevezetett nemzetiségi és felekezeti kvótarendszert a törvényhozásban.

Szadr hívei az utóbbi időben több kormányellenes tüntetést is tartottak. Legutóbb pénteken gyűlt össze több tízezer ember, hogy tiltakozzon az országban tapasztalható korrupció és vallási viszály ellen. A síita hitszónok követői emellett az utóbbi hónapokban kétszer is betörtek az iraki állami intézményeknek és számos nagykövetségnek helyet adó, erősen védett bagdadi zöld zónába, hogy ezzel nyomatékosítsák egyebek közt a kormányátalakítási reformokról szóló követeléseiket.

Címlapról ajánljuk
Harvard-felmérés: nem számít, ha Trumpot elítélik – Fekete Rajmund az amerikai elnökválasztásról

Harvard-felmérés: nem számít, ha Trumpot elítélik – Fekete Rajmund az amerikai elnökválasztásról

Donald Trump volt amerikai elnök a republikánus előválasztáson fölényesen nyerte el Dél-Karolinát, így a saját államában verte meg egyetlen riválisát, Nikki Haley-t. Az előrejelzések is Trump győzelmét jósolták, de akkor miért harcol még Nikki Haley? Erről is kérdeztük Fekete Rajmundot, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének tudományos segédmunkatársát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.28. szerda, 18:00
Szenes Zoltán
professor emeritus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke
Tovább gyengül a forint, már 392 felett az euró

Tovább gyengül a forint, már 392 felett az euró

Tegnap a forint öthavi mélypontra esett az euróval szemben, miután az MNB Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal vágta az irányadó rátát. A gyengülés nem volt jelentős, ami vélhetően a kommunikációs körítésnek köszönhető: Virág Barnabás, a jegybank alelnöke a kamatdöntést követő háttérbeszélgetésen elmondta, hogy átmeneti jellegű gyorsításról van szó, a középtávú kamatpálya pedig nem változott. A gyengülés mindenesetre ezt követően szerdán is folytatódik. .

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×