eur:
392.24
usd:
366.07
bux:
66793.58
2024. április 26. péntek Ervin

A NATO is segíti a migráció elleni küzdelmet

Részben magyar kezdeményezésre a NATO is segítségül szolgál a migráció elleni küzdelemben - nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök a NATO varsói csúcstalálkozója után.

A visegrádi országok szorgalmazására a NATO is részt vehet az illegális migráció megállítását célzó európai erőfeszítésekben – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a NATO múlt heti, varsói csúcstalálkozóját követően az M1-en.

"Vagyis a magunk oldalára állítottuk a NATO-t, ahol kimondtuk, az illegális migrációt meg kell állítani, a külső határokat meg kell védeni, az ellenőrzés nélküli beáramlás nemcsak civil, hanem katonai biztonsági kockázatot is hordoz. Ezért a NATO-nak érdeke, hogy ez a jelenség megszűnjön és ezért a NATO bizonyos képességeket mozgósít is, persze jellemzően elsősorban a tengeri határok megvédésében."

Kelet-Európa védelmének megerősítése ügyében, vagyis, hogy a NATO 4000 katonát vezényel a balti országokba és Lengyelországba, Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy az átcsoportosításokat a NATO-Oroszország megállapodás megsértése nélkül hajtja végre a szövetség.

"Mégis néhány országban rotációban, de folyamatosan katonai jelenlét lesz, és néhány másik országban, így Magyarországon is katonai vezetési pontokat helyezünk el. Tehát Magyarországon lesz egy NATO katonai vezetési pont. Ennek a helyét is kijelöltük, hogy szükség esetén, ha katonai erőket kell a védelmünk érdekében Magyarországra hozni, akkor a vezetési struktúra már kiépült legyen."

Mindezek alapján Orbán Viktor kijelentette, hogy a csúcstalálkozó Magyarország és a magyar emberek biztonsága szempontjából rendkívül fontos és jelentős volt.

Simicskó István honvédelmi miniszter a találkozó után úgy látta, hogy a NATO mind a déli, mind a keleti veszélyek tekintetében megerősítette együttműködését a hétvégi csúcstalálkozón.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×