eur:
393.75
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Trump és Clinton a terrorizmus elleni küzdelem erősítését sürgeti

A Fehér Ház közleményben ítélte el a kedd esti isztambuli repülőtéri merényletet, a republikánusok és a demokraták várható elnökjelöltje pedig a terrorakció után szinte perceken belül reagált. Mind Donald Trump, mind Hillary Clinton a terrorizmus ellen erőteljesebb és hatékonyabb harcot sürgetett.

A Fehér Ház közleményében a következő olvasható: "Az Atatürk nemzetközi reptér és a brüsszeli repülőtér, amelyet korábban támadtak meg, jelképe azoknak a kapcsolatoknak, amelyek elszakíthatatlanul összekötnek bennünket. Osztozunk a meggyilkoltak családtagjainak és szeretteinek gyászában, a sebesülteknek pedig mielőbbi gyógyulást kívánunk, és megerősítjük rendíthetetlen támogatásunkat Törökországnak, amely NATO-szövetségesünk és partnerünk." John Kerry amerikai külügyminiszter - aki a coloradói Aspenben van egy konferencián - csak annyit mondott: az amerikai illetékes szakemberek egyelőre még csak az információkat gyűjtik, hogy tisztábban lássák a helyzetet. Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje egy ohiói kisvárosban kampányolva a gyűlést a terrorakcióra utalva nyitotta meg, míg Hillary Clinton, aki szintén kampánykörúton van, közleményt adott ki.

"Valami nagyon, nagyon nincs rendjén" - mondta Trump, és hozzátette: "sokkal okosabbaknak kell lennünk, keményebbeknek kell lennünk, különben kevés marad az országból". Nem mondta ki, hogy az Egyesült Államokra gondol-e, vagy a terrorakciót elszenvedő Törökországra, de a szövegösszefüggésből kiderül, hogy Amerikát félti.

Trump óvatosságra intett az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel kapcsolatban, és hangsúlyozta, hogy a terroristák nemhogy teret veszítenének, hanem ellenkezőleg: "a bozóttűz gyorsaságával terjeszkednek". "Az Iszlám Állam magához vonzza fiataljainkat különböző országokból, a terroristák jobban használják az internetet, mint mi. Megtérítik a fiatalokat, meggyőzik őket, hogy csatlakozzanak a terrorszervezethez. És tudják, miért? Mert ezek a befolyásolható fiatalok azt látják, hogy az Iszlám Állam sikeres, ezért olyan dolgokat kell tennünk, hogy ne érezhesse magát olyan elégedettnek" - mondta beszédében a New York-i üzletember.

Trump beszéde előtt twitter-üzenetet írt, amelyben így fogalmazott: "minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy ezt a szörnyűséges terrorizmust az Egyesült Államok határain kívül tartsuk".

Hillary Clinton, a demokraták várható elnökjelöltje közleményben sürgette a terrorizmus elleni harc fokozását. Leszögezte: "minden amerikai egységesen a török nép mellett áll a gyűlölet és az erőszak elleni harcban". Clinton hangsúlyozta, hogy az isztambuli támadás csak még eltökéltebbé teszi azokat az erőket, amelyek szerte a világban a terrorizmus és a dzsihadista radikalizmus ellen harcolnak". A volt külügyminiszter leszögezte: "ez a merénylet emlékeztet bennünket arra, hogy az Egyesült Államoknak nem szabad meghátrálnia, el kell mélyítenünk együttműködésünket szövetségeseinkkel a Közel-Keleten és Európában egyaránt".

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×