eur:
389.51
usd:
357.67
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke

Szijjártó: Nincs magyar állampolgár az isztambuli áldozatok között

Az isztambuli konzulátuson regisztrált, Törökországban tartózkodó magyar állampolgárok mindegyike jól van - mondta az InfoRádiónak a külgazdasági és külügyminiszter.

„A mi esetünkben a 2-es biztonsági fokozatban szerepel a Törökországgal kapcsolatos utazási iránymutatás, ami azt jelenti, hogy fokozott óvatosságot kérünk minden Törökországba utazó magyar állampolgártól és van néhány olyan területe Törökországnak, ahová egyáltalán nem javasoljuk az utazást. Ezek olyan területek, amelyeket a magyar turisták amúgy is kevésbé látogatnak” - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Hozzátette: az isztambuli főkonzulátusunkon összesen 76 magyar állampolgár regisztrált konzuli védelemre, közülük 11-en tartózkodnak jelenleg Isztambulban.

„Mind a 11 magyar állampolgárral beszéltünk, jól vannak. 65-en tartózkodnak a török tengerparti térségben, közülük 64-et tudtunk elérni, ők is jól vannak. Az isztambuli kormányzóság pedig arról értesített minket, hogy sem a halottak, sem a sebesültek között nincsen magyar állampolgár” - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

Mint elmondta, biztosan sokan vannak olyanok is, akik nem regisztráltak, akikről nem tud a tárca.

„Ez a mostani eset is rávilágít arra, hogy milyen fontos a konzuli regisztráció, mert sokkal könnyebb az itthon lévőknek, ha értesülnek arról, hogy a szeretteik épségben vannak” - jegyezte meg a külügyminiszter.

Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy tegnap a Turkish Airlines járata Budapestről Isztambulba tartott, amikor azt az utasítást kapta, hogy az ankarai repülőtéren szálljon le. Voltak köztük magyar utasok is, közülük egyet már hozzá tudtak segíteni gépkocsibérlésen keresztül a térség elhagyásához.

„A többieket a Turkish Airlines egy szállodába szállította, köztük az új tokiói nagykövetünket is, aki azonnal értesítette az ankarai nagykövetséget a hollétükről. Az információink szerint délelőtt visszavitték őket a repülőtérre, hogy a foglalásaikat intézhessék, vagy ha ez nem sikerül, akkor a Turskish Airlines újra gondoskodik az ellátásukról” - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az InfoRádiónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×