eur:
394.78
usd:
364.97
bux:
0
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az amerikaiak bevezetnék az eutanáziát

Az amerikaiak 69 százaléka szerint az eutanázia elfogadható, és a megkérdezettek több mint fele támogatná az orvosi segítséggel nyújtott eutanáziát - derült ki a Gallup frissen publikált közvélemény-kutatásából.

A felmérés alapján az amerikaiak 51 százaléka állította, hogy amennyiben halálos betegségben szenvedne, fontolóra venné, hogy véget vessen az életének.

Az 1940-es és 50-es években az eutanáziát a legtöbb amerikai törvénytelennek tartotta. 1950-ben csupán a megkérdezettek 36 százaléka gondolta, hogy egy orvos a páciens kérésére fájdalommentes módon véget vethet betege életének.

A Gallup új felmérése az jelzi, hogy jelentős változás következett be az eutanáziához való hozzáállásban. Kaliforniában tavaly ősszel fogadták el azt a törvényt, amely a "halálhoz való jogot" biztosítja bizonyos feltételeknek megfelelő gyógyíthatatlan betegeknek, és lehetővé teszi, hogy kezelőorvosuktól az életüknek véget vető gyógyszert kérjenek.

Kalifornia, Amerika legnépesebb állama ezzel a lépéssel Oregonhoz, Washingtonhoz, Vermonthoz, Montanához és Új-Mexikóhoz csatlakozott, ahol már szintén elfogadták ezt a szabályozást a halálos betegek orvosi segítséggel történő eutanáziájáról.

A Gallup szerint az amerikaiak többsége már 1973 óta támogatja az orvosi segítséggel történő eutanáziát a gyógyíthatatlan betegek számára, ha azt a páciens maga kéri.

A közvélemény-kutatás adatai azonban azt mutatják, hogy míg 2005-ben 59 százalék fogadta el ezt a gyakorlatot, most számuk 8 százalékkal csökkent.

Arra a kérdésre, hogy az orvosi segítséggel végrehajtott eutanázia erkölcsileg elfogadható-e, 53 százalék felelt igennel, 41 százalék pedig nemmel. Az eredmény azt jelzi, hogy míg az amerikaiak zöme elfogadhatónak tartja az orvosi közreműködéssel történő öngyilkosságot, a társadalmat jobban megosztja az a kérdés, hogy ez a gyakorlat vajon morálisan elfogadható-e.

Az elmúlt 15 évben végzett Gallup-felmérések alapján 2015-ben mondták az amerikaiak a legnagyobb arányban - 56 százalékban -, hogy az orvosi segítséggel történő eutanázia erkölcsileg elfogadható.

Címlapról ajánljuk
A német politika még nem gyógyult ki a koronavírusból, sőt most jöhet a hosszú Covidja

A német politika még nem gyógyult ki a koronavírusból, sőt most jöhet a hosszú Covidja

2020 és 2023 között "tarolt" a koronavírus Németországban is, az úgynevezett hosszú Covid-szindrómán és a szórványos újabb megbetegedéseken kívül a járvány – legalábbis jelenleg – immár a múlté. Ennek ellenére a járványos megbetegedésekkel foglalkozó tekintélyes Robert Koch Intézet (RKI) eddig ismeretlen jegyzőkönyvei felkavarták az indulatokat legmagasabb szintű német politikai körökben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Mi mozgatja ma a tőzsdéket?

Mi mozgatja ma a tőzsdéket?

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában vegyes, Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma a magyar bérstatisztikákat is megismerjük a KSH jóvoltából, illetve demográfiai statisztikákat is közzétesz a hivatal. A szálláshelyek forgalmát is ismerteti a szervezet. Érkeznek az amerikai folyamatban levő lakáseladások, de ennél fontosabb, hogy az USA-ban az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×