eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Nagy-Britannia marad az Európai Unióban?

Brit EU-népszavazás: egy felmérés szerint a bennmaradást pártoló tábor győzhetett.

A bennmaradást pártolók győzelmét valószínűsíti a legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGoV által a brit EU-tagságról rendezett csütörtöki népszavazás befejezése után közzétett - hangsúlyozottan nem exit poll-jellegű - felmérés.

A YouGov által napközben elvégzett vizsgálat szerint a bennmaradásra 52 százalék, a kilépésre 48 százalék voksolhatott.

A cég több mint ötezer olyan választót keresett meg ismét a voksolás napján, akiket a népszavazás előtti utolsó felméréseibe is bevont, így alkalma nyílt mérni a szavazási szándékok módosulását is. A ház szakértői azt állapították meg, hogy a kilépéspárti táborból kisebb mértékű átáramlás történhetett a bennmaradást pártoló tábor felé.

A YouGov ugyanilyen módszerrel végzett felmérést a 2014 szeptemberében tartott skóciai függetlenségi népszavazás napján is, és akkor 1 százalékponton belüli pontossággal eltalálta, hogy az elszakadást ellenzők milyen arányban győztek.

Egy másik nagy brit közvélemény-kutató, az Ipsos MORI szélesebb, 54:46 százalékos megoszlást valószínűsített az EU-párti tábor javára csütörtök éjjel közzétett felmérésében.

Az EU-tagságról rendezett csütörtöki népszavazás után Nigel Farage, a brit EU-tagság feladásáért kampányoló legnagyobb brit politikai párt, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) vezetője a Sky News brit hírtelevíziónak kijelentette: "úgy tűnik", hogy bennmaradást pártolók győztek a brit EU-tagságról rendezett csütörtöki népszavazáson.

E hírekre és nyilatkozatokra reagálva meredek emelkedéssel idei csúcsára erősödött a font. A font egysége, amelyet a múlt héten 1,41 dollár körüli szinten jegyeztek Londonban, átlépte az 1,50 dollárt.

A szavazóhelyiségek zárása után a kormányzó Konzervatív Párt 84 képviselője - köztük az összes kabinettag - nyílt levelet tett közzé David Cameron brit miniszterelnöknek címezve, kérve a kormányfőt, hogy a népszavazás kimenetelétől függetlenül maradjon tisztségében. Boris Johnson, London konzervatív párti előző polgármestere is aláírta a levelet, jóllehet ő a kilépésért kampányoló tábor frontembere volt.

Cameron hivatalos álláspontja a kampányban az volt, hogy Nagy-Britanniának az EU-ban kell maradnia.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×