eur:
394.2
usd:
369.96
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Újabb menekülthajó borult a tengerbe

Újabb migránsokkal teli hajó borult a tengerbe a Szicíliai szorosban csütörtökön: a mentés folyamatban van, az első információk szerint legkevesebb harmincan életüket veszítették.

Az újabb hajótragédia a líbiai partoktól harmincöt mérföldnyire történt. A Líbia partjairól Olaszország felé tartó, fából készült hajón mintegy százan utaztak. A mentést az olasz parti őrség koordinálja az EuNavforMed elnevezésű európai katonai művelet helyszínre siető, különböző nemzetiségű hadihajóinak és helikoptereinek segítségével.

Az EuNavforMed és az olasz parti őrség közlése szerint eddig több mint ötven embert sikerült kimenteni, legkevesebb harmincan veszhettek a tengerbe. A szerencsétlenül járt emberek a felborult hajóba vagy kötelekbe kapaszkodnak, és úgy próbálnak menedéket találni.

Hétfő óta mintegy hatezer migránst mentettek ki olasz és más nemzetiségű hajók Líbia és Dél-Olaszország között a tengerből, többségüket Líbia partjainál. Szerdán szintén Líbiához közel borult fel egy emberekkel teli hajó: több mint félezer embert tudtak megmenteni, öt, más források szerint hét ember holtan került a fedélzetre, többen a tengerbe vesztek. Egy kilenc hónapos kislány árván érkezett meg olasz partokra, édesanyja, aki egy másik gyermeket is várt, nem élte túl az átkelést.

A Corriere della Sera című olasz napilapban közölt számok szerint az év elejétől szerdáig mintegy 38 ezren érkeztek az olasz partokra, ami a tavalyi év ugyanezen időszakánál 9 százalékkal kevesebb. Az olaszországi befogadó-állomásokon azonban tízezerrel többen vannak - több mint 115 ezren - mint tavaly ugyanilyenkor. A migránsokat főleg Líbiából, de már Egyiptomból is útnak indító emberkereskedők fából készült hajókat vagy gumicsónakokat bocsátanak tengerre.

Címlapról ajánljuk
Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×