eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Régi-új elnököt választottak a Dominikai Köztársaságban

Egy fordulóval újraválasztották a hétvégén a gazdaságilag legjelentősebb karibi ország, a Dominikai Köztársaság elnökét, Danilo Medinát, legalábbis ő győztesnek nyilvánította magát helyi idő szerint hétfő este a szavazóhelyiségek kétharmadában leadott voksok összeszámlálása alapján.

Az eddigi eredmények szerint Medina a szavazatok 62 százalékát szerezte meg, és ez alapján nem kell második fordulót tartani. A második Luis Abinader üzletember lett 35 százalékkal. A részvételi arány 70 százalékos volt.

Az elnökválasztással együtt parlamenti alsó- és felsőházi, valamint helyhatósági választásokat is tartottak. A Dominikai Felszabadítási Párt, amelyhez Medina tartozik, immár sorban negyedszer adja az ország elnökét, és ez a párt tartja majd ellenőrzése alatt a törvényhozást, ahogy az elmúlt évtizedben végig.

A 2012 óta hivatalban lévő Danilo Medinának nagy esélyt adott, hogy az ellenzék gyenge és megosztott, valamint hogy tavaly a gazdaság hét százalékkal gyarapodott, ami a legnagyobb arány egész Latin-Amerikában. Medina kormánya 2500 új iskolát építtetett a több mint 10 millió lakosú országban, valamint számos felnőttoktatási kurzust indíttatott az írástudatlanság felszámolására és az emberek szakmával való ellátására. Ezzel együtt igaz, hogy nagy a szegénység, nagy a bűncselekmények száma és kiterjedt a korrupció. A szavazás idején is hat gyilkosság történt az országban, a fővárostól, Santo Domingótól 145 kilométerrel keletre található Higüey városában pedig zavargások voltak, az utcán még hétfő éjjel is égtek halomba rakott autógumik.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×