eur:
396.15
usd:
354.62
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Orbán Viktor nekivág az Európai Unió meggyőzésének

A belügyminiszterek csütörtöki ülésükön elfogadták az európai határőrség felállításáról szóló javaslatról a közös tanácsi álláspontot és június közepét-július elejét jelölték meg a kontingens bevethetőségének kívánatos időpontjaként. A tagállamok ugyanakkor lassítani kívánják a dublini menekültügyi rendszer reformját, ami kedvező hír lehet Budapest számára.

Rekordidő, alig néhány hónap alatt megállapodtak április 21-én az EU-tagállamok belügyminiszterei a közös európai határ- és parti őrség létrehozásáról szóló közös tanácsi álláspontról, készségüket jelezve a másik jogalkotó, az Európai Parlament felé a tárgyalások megkezdésére a migrációs válság miatt különösen sürgetővé vált jogszabály elfogadásáról- írja a BruxInfo.

A dossziéért felelős Dmitrisz Avramopulosz, bel- és menekültügyi biztos a Luxembourgban tartott tanácsülést követően úgy vélekedett, hogy az EU június közepére lezárhatja a jogszabályról a vitát, és akár már júniusban, de legkésőbb júliusban felállhat és bevethető lesz a külső határok ellenőrzésében a rászoruló tagállamoknak segíteni hivatott körülbelül 1500 fős kontingens.

Avramopulosz hangsúlyozta, hogy a tagállamok közös álláspontja egyáltalán nem gázol bele az országok nemzeti szuverenitásába. Mindez célzás arra, hogy a Bizottság tavaly decemberben előterjesztett jogszabályi javaslata még végső eszközként lehetőséget adott a leendő közös határőrségnek az EU külső határaira való vezénylésére akár az érintett tagállam beleegyezése nélkül is.

Ez az ellentmondásos megoldás azonban nem élte túl a tanácsi vitát. A tagállamok két lényeges ponton is változtattak a javaslaton. Először is a végső döntés a beavatkozásról, azaz a közös határőrség felhasználásáról nem a Bizottság, hanem a Tanács, vagyis a tagállamok kezében lesz.

Ahogy a tervezetben is szerepel, a Frontex ügynökség elemzi majd a külső határokon kialakult helyzetet és indokolt esetben kidolgozza a beavatkozáshoz szükséges műveleti tervet. Ha egy tagállam ellenszegülne, akkor a többiek a feje felett átnyúlva nem vezényelhetnék a helyszínre a kontingenst, viszont minősített többségi döntéssel segítségül hívhatják a schengeni határkódex vonatkozó, 26-ik cikkét, ami lényegében szankció alkalmazását jelenti a közös érdekeket veszélyeztető tagállammal szemben.

Az említett cikk beélesítése egyébként Görögországgal szemben már jelenleg is napirenden van, és amennyiben aktiválják, akkor a schengeni határok egészén vagy egy részén vissza lehetne állítani, vagy fenntartani a belső határellenőrzéseket.

A miniszterek első ízben a dublini rendszer reformjáról készült és a közelmúltban bemutatott bizottsági közleményt is megvitatták, mégpedig egy zártkörű ebéden, hogy lehetőleg minél kevesebb információ szivárogjon ki a megosztó témában.

Orbán Viktor európai körútra indul

A zárt ebéden információink szerint a magyar küldöttség ismertette Orbán Viktor Schengen 2.0 tízpontos tervét a külső határőrizet megerősítésére és a schengeni rendszer megacélosítására. Mivel zártkörű volt az ülés, ezért nem tudni, hogy milyen fogadtatása volt a magyar tervnek, amelynek népszerűsítésére a kormányfő a következő napokban és hetekben európai körútra indul.

Az ülést követő miniszteri nyilatkozatokból azonban olyan benyomás alakult ki, hogy a tagállamok túlnyomó része szerencsétlennek tartja az időzítést, egy megosztó vita helyett inkább az aktuális, nyomasztó problémákra koncentrálna, és végső soron jegelné a dossziét, kiváltképpen a menekültek kötelező elosztásának kérdését, ami a Brüsszel által felvázolt mindkét opcióban benne van.

Újságírói kérdésre válaszolva Klaas Dijkhoff holland miniszter hímezett-hámozott, de szavaiból azért kiderült, hogy nem most van az ideje a dublini vita lefolytatásának.

„Valamennyien egyetértettünk abban, hogy a jelenlegi rendszer nem működik és egy jobbra van szükség. A státus quo nem maradhat. Egy olyan rendszerre kell átállnunk, amely képes megbirkózni egy váratlan nagy menekülthullámmal. Ennek a rendszernek számottevően kevesebb beáramlást kellene eredményeznie, mint amit a közelmúltban tapasztaltunk” – fogalmazott a holland menekültügyi miniszter.

Az uniós biztos ugyanakkor közölte, hogy a miniszterek nem döntöttek az eljárás elhalasztása mellett, és tartani fogják az eredeti menetrendet.

Az EU-török nyilatkozat végrehajtását is áttekintették az ülésen, Dijkhoff szerint arra a következtetésre jutva, hogy már láthatók az első eredmények, ami a menedékkérők számának csökkenésén mérhető le.

Avramopulosz újfent panaszkodott a menekültek tagállamok között való elosztásának lassú tempója miatt. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Görögországban tízezrek torlódtak fel, és több mint a 70 százalékuk egyébként jogosult lenne arra, hogy áthelyezzék egy másik tagállamba. Úgy vélte, hogy május közepéig 20-20 ezer menekültet kellene befogadnia a többi tagállamnak Olaszországból és Görögországból egyaránt.

A belügyminiszterek azt is konstatálták, hogy a Földközi-tenger középső medencéjében újra egyre többen kelnek útra Afrikából, hogy az olasz partokhoz érjenek (sajtóhírek szerint a napokban 500 ember veszett a tengerbe az egyiptomi partok mentén, amikor egy lélekvesztő felborult). Avramopulosz szerint az év eleje óta már 25 ezren érkeztek Olaszországba a tengeren keresztül.

A sajtótájékoztatón egy finn újságíró azt firtatta, hogy Finnország és szerinte vagy kilenc másik tagállam felfüggesztette a Magyarországon regisztrált menekültek visszaküldését hazánkba „a rossz humanitárius helyzet miatt”. Mint kiderült, az információ a finn belügyminisztertől származott, aki érkezésekor tett egy nyilatkozatot. Ami miatt később a magyar küldöttségtől dorgálást kapott „a nyilatkozat pontatlan és túlzó állításai miatt".

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×