eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Kulcsfontosságú előválasztást tartanak kedden New York államban

Az amerikai előválasztási folyamat keretében 247 demokrata és 95 republikánus küldött sorsa dől el kedden New York államban. Az előrejelzések a republikánusoknál Donald Trump milliárdos, a demokratáknál pedig Hillary Clinton volt külügyminiszter győzelmét jósolják.

Clinton vasárnap latin muzsikára táncolt Brooklynban, Manhattanben megígérte, hogy megvédi a nők jogát az abortuszhoz, Westchester városában afroamerikaiak templomában imádkozott, Flushingban pedig boltban teázott és szakszervezeti aktivistákkal beszélgetett. Donald Trump hétfőn a Nagy Tavaknál, Buffalo városában tartott választási nagygyűlést, este pedig az Ötödik sugárúton lévő Trump-toronyban beszélgetett újságírókkal.

Bár a keddi New York-i előválasztásokon a Demokrata Pártból két elnökjelölt-aspiráns vetélkedik, a republikánus táborban pedig hárman versengenek az elnökjelöltségért, mindenki Hillary Clintonra és Donald Trumpra figyel. Ők a legesélyesebbek ugyanis a győzelemre ebben a szövetségi államban.

A tét nagy. Részben a megválasztandó delegátusok számát illetően, részben pedig azért, mert a keddi választások után - győzelme esetén - Clinton is és Trump is elrugaszkodhat a mezőnytől. New York szövetségi állam sok delegátust küld az országos elnökjelölt-állító konvencióra: demokraták 247 küldött, a republikánusok pedig 95 küldött sorsáról döntenek.

A kampányrendezvényeken a jelöltek mindegyike a sajátos New York-i értékeket hangsúlyozta. New Yorkban mind Clinton, mind pártbéli vetélytársa, Bernie Sanders otthon érezheti magát: a vermonti szenátor Brooklynban született és nőtt fel, a volt külügyminisztert pedig ebben az államban választották szenátorrá.

Donald Trump ízig-vérig New York-i, s ezt az elmúlt napokban valamennyi választási rendezvényén hangsúlyozta. Annál is inkább, mert nagy vetélytársa, Ted Cruz texasi szenátor korábban nemegyszer gúnyosan beszélt a liberális New York értékeiről. Cruznak nem jósolnak sok esélyt az elemzők, miként a Republikánus Párt változatlanul versenyben lévő harmadik elnökjelölt-aspiránsának, John Kasich ohiói kormányzónak sem. Ted Cruz New York városában kampányolt vasárnap és hétfőn is, és megpróbált "szépíteni" korábbi lekicsinylő megjegyzésein, s nem a New York-i értékeket ostorozta, hanem sajnálkozott, hogy az állam és a város lakói "szenvedtek a baloldali demokrata Bill de Blasio New York-i polgármester és Andrew Cuomo kormányzó politikájától". John Kasich az állam északi részén, Syracuse városában zárta kampányát.

Bernie Sanders, Hillary Clinton nagy vetélytársa New York Queens negyedében kampányolt, s annak ellenére nem vonul háttérbe, nem száll ki a versengésből, hogy a Demokrata Pártban egyre többen javasolják ezt neki. Hétfőn például Kirsten Gillibrand szenátor egy interjúban könnyes szemmel esdekelt: "Tedd le a fegyvert, Bernie!"

A Demokrata Párt elnökjelöltségéhez 2383 delegátus megnyerésére van szükség. Bernie Sanders az eddigi választási folyamatban 1076 delegátus támogatását szerezte meg, Hillary Clinton pedig 1758 küldöttét.

A republikánus táborban az elnökjelöltség automatikus elnyeréséhez 1237 delegátus támogatása kell. Donald Trump 744 küldött támogatását szerezte meg, Ted Cruzt 559-en támogatják, John Kasich mögött 144 küldött áll. Mitt Romney, a republikánusok 2012-es elnökjelöltje hétfőn úgy nyilatkozott, hogy Donald Trump lesz az elnökjelölt, ha a Trump-ellenes voksokon változatlanul ketten osztoznak.

A keddi előválasztást azért tartják az elemzők az elmúlt évtizedek legdöntőbb voksolásának, mert akár az elnökjelöltség is eldőlhet. Ha Donald Trump nagyon nyer, akkor a nyári országos elnökjelölt-állító konvenció nem lesz nyílt versenyes - holott a Republikánus Párt vezetői és befolyásos személyiségei, Trump jelöltségét megakadályozandó, éppen ezt szeretnék -, s ha Hillary Clinton is nagy arányban győz, akkor előnye immár behozhatatlan lesz.

Donald Trump egyébként hétfőn újabb nagy nevet szerződtetett kampánycsapatába: William McGinley ügyvédet, aki prominens republikánus, politikai ügyekkel foglalkozik, és a delegátusokért folyó választási harc nagy szakértőjeként tartják számon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×