eur:
394.05
usd:
365.64
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Menekülttáborban vettek őrizetbe egy terrorizmussal gyanúsított muzulmán vallási vezetőt

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista fegyvereseit és a Charlie Hebdo francia szatirikus lap szerkesztősége ellen tavaly elkövetett terrorista merényletet éltette az a huszonkét éves szomáliai imám, akit az olasz hatóságok egy menekülttáborban vettek őrizetbe szerdán.

Angelino Alfano olasz belügyminiszter bejelentése szerint a szomáliai állampolgárt azonnali hatállyal kiutasítják Olaszországból. A novemberi párizsi merényleteket követően bevezetett terrorellenes rendkívüli intézkedések értelmében az olasz nemzetbiztonság veszélyeztetésével gyanúsított személyek kiutasításához bírósági eljárás sem szükséges. Elég a belügyminiszter rendelete.

A szomáliai férfi menekültként érkezett Olaszországba, és a Molise tartományban működő egyik befogadóállomáson helyezték el, ahol imámnak jelentkezett. Az olasz hatóságok az utóbbi három hónapban rejtett kamerákkal figyelték tevékenységét, és kiderült, hogy vallási vezetőként, a tábor muzulmán tagjainak mondott beszédeiben a szomáliai az Iszlám Állam terrorakcióit éltette, közöttük a Charlie Hebdo elleni merényletet, amelyben tavaly januárban tizenketten haltak meg. Videofelvételeket is mutatott híveinek dzsihadista fegyveresek akcióival.

Társainak a szomáliai férfi azt mesélte, hogy amint megkapja Olaszországban a menekültstátust, Szíriába utazik, és az Iszlám Államhoz csatlakozik, majd visszatér Rómába és terrortámadást hajt végre egy pályaudvaron.

Az imámot a terrorizmusellenes olasz nyomozó-igazgatóság (Digos) emberei vették őrizetbe.

Év eleje óta hetven bevándorlót utasítottak ki Olaszországból, mivel a nemzetbiztonság veszélyeztetésével és a terrorizmus pártolásával gyanúsították őket. Volt közöttük már évek óta az országban élő migráns is.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×