INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

A 2012-es elnökjelölt alkalmatlannak minősítette Trumpot

InfoRádió / MTI
A republikánusok 2012-es elnökjelöltje, Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó Utah állam egyetemén csütörtökön tartott előadásában élesen támadta az idei elnökjelöltségre a republikánusok táborából eséllyel pályázó Donald Trumpot, bár beszéde nem talált egyöntetű egyetértésre.

A napi politizálástól jórészt visszavonult Mitt Romney az egyetemen mondott csaknem félórás beszédében arra szólította a Republikánus Pártot, hogy keressen más elnökjelöltet. Romney három másik elnökjelölt-aspiráns - Ted Cruz, Marco Rubio és John Kasich - nevét említette.

A 2012-es elnökjelölt "hamis, csaló" embernek nevezte a milliárdos ingatlanfejlesztőt, akinek az ígéretei szerinte annyit érnek, mint a Trump Egyetem diplomája. Romney ezzel arra a skandalumra utalt, amely nemrégiben került napvilágra: Donald Trump egyetemnek nevezett oktatást indított, beszedte a tandíjakat, miközben az intézménynek nem volt érvényes akkreditációja.

Romney arra figyelmeztetett, hogy Trump belpolitikája az amerikai gazdaság recessziójához vezet, külpolitikája következtében pedig az Egyesült Államok biztonsága veszélybe kerülne, s a világban bizonytalanság uralkodna el. Azt állította, hogy Trump nem is igazán sikeres üzletember, mert már kétszer is csődeljárást kellett kérnie. "Csődjei miatt kisvállalkozók mentek tönkre, emberek maradtak munka nélkül" - fogalmazott Romney.

Elismerte ugyanakkor, hogy nem minden rossz, amit Trump javasol: jónak nevezte, hogy vissza akarja vonni Barack Obama elnök egészségbiztosítási programját, vagy vissza akarja telepíteni az Egyesült Államokba a korábban Kínába és Indiába kiszervezett munkahelyeket. De megoldási javaslatai nagyon gyöngék - állította.

Amellett is érvelt, hogy Trump esetleges elnökjelöltsége megkönnyíti Hillary Clinton volt külügyminiszter elnökké választását. Clintont egyébként "megbízhatatlan és tisztességtelen" embernek nevezte.

Romney beszédének egyes részleteit már elhangzása előtt nyilvánosságra hozták, és Donald Trump is gyorsan reagált, rá. "Reménytelen alak, elnökjelöltként kudarcot vallott, pedig Obamát legyőzni nem lett volna nehéz" - nyilatkozott az elnökjelölt-aspiráns az ABC televíziónak. S hozzátette, hogy neki viszont nagyon rövid idő alatt választók millióit sikerült megnyernie a Republikánus Pártnak.

Mitt Romney beszédét nem fogadta egyöntetű egyetértés. Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke ugyan rögtön azt mondta a Fox televíziónak, hogy Romney-ból a Republikánus Párt és az Egyesült Államok jövőjéért érzett aggodalom beszélt, de még republikánus elemzők is kétkedve fogadták a volt elnökjelölt állásfoglalását. Részben mert attól tartanak, hogy ez Hillary Clinton kampányát segíti, részben pedig mert Romney-t nem tartják hiteles politikusnak.

A republikánusokhoz közel álló Fox televízió hosszan idézte Romney-nak azt a 2012-ben Nevadában elmondott beszédét, amelyben felmagasztalta a pódiumon mellette álló Trumpot, az amerikai gazdaság egyik legjobb ismerőjének és szakértőjének nevezve őt. Romney akkor a Republikánus Párt elnökjelöltje volt, és Trump támogatta őt.

A címlapról ajánljuk