eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Tirol ne váljon a migránsok várótermévé"

A "Brenner-hágó nem süllyedhet káoszba", Olaszországnak pedig időben fel kell tartóztatnia a menekültáradatot, hogy "Tirol ne váljék a migránsok várótermévé" - hangsúlyozta Günther Platter, az ausztriai Tirol tartomány vezetője Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével folytatott hétfői találkozóján Brüsszelben.

Juncker is hangot adott olyan aggodalmának, hogy az Európai Unió kudarcot vallhat a Brenner-hágó kérdésében. Platter elmondta, hogy a melegebb évszakban is súlyos problémák léphetnek fel, amennyiben a jelenleg migránsok által használt nyugat-balkáni útvonal Olaszország felé tolódik.

"A migránsáradat Tirolban, pontosabban a Brenner-hágónál kezelhetetlen lenne" különösen, ha Bajorország, vagyis Németország szigorúbb ellenőrzéseket vezetne be határain - vélte Tirol tartomány vezetője.

Platter szerint a helyzetet nem lehet csupán nézőként végigkövetni, hanem meg kell akadályozni, hogy az Alpok hágójánál ne alakuljon ki torlódás, és azzal olyan káosz, mint ami Spielfeldnél játszódott le a szlovén-osztrák határon. Ezért időben kell intézkedéseket tenni - véli az osztrák politikus.

A tiroli vezető szerint Juncker megértette aggodalmait. Az Európai Bizottság elnöke az EU külső határainak a NATO segítségével történő védelme mellett foglalt állást. Ugyanakkor Bécs korábban naponta 3200 főre korlátozta az országba beengedhető migránsok számát és naponta 80-ra az ország déli határainál benyújtható menedékkérelmek számát, amit az Európai Bizottság bírált. Platter szerint Tirolt nem szabad magára hagyni menekültválságban.

Platter Angelino Alfano olasz belügyminiszterrel korábban megállapodott, hogy Róma menekülteket fogadó és regisztrációs központokat, azaz úgynevezett hot spotokat alakít ki az ország déli részében, illetve erősebben ellenőrzi Szlovéniával közös határát - közölte az osztrák nachrichten.at hírportál.

Arra az újságírói kérdésre: terveznek-e hot spotot a Brenner-hágón Platter úgy válaszolt, hogy ennek megfelelő előkészületeket kell tenni, ugyanakkor valójában már túl késő lenne ott létrehozni egy menekülteket fogadó központot. Ilyen intézkedéseknek "a Brenner-hágótól jóval délebbre kell megtörténniük" - hangsúlyozta Platter egy korábbi interjújában.

A tiroli politikus szerint a hágón bevezetni tervezett határellenőrzések koncepciója készen van és közölték azt az osztrák belügyminisztériummal. Az osztrák politikus abból indul ki, hogy a tervezetet néhány napon belül jóváhagyják és akkor várhatóan áprilisban kezdődhet annak megvalósítása.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×