eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Újabb incidensek Németországban

Németországban újabb menekültellenes incidensek történtek, pénteki jelentések szerint Szászország tartományban tüntetők blokád alá vettek egy menedékkérőknek kialakított szállást, egy másik szállást pedig megpróbáltak felgyújtani.

A cseh határon fekvő Rechenberg-Bienenmühlben nagyjából száz tüntető autókkal lezárta a szálláshoz vezető utat, és feltartóztatta az első lakókat szállító buszt. A blokádot a rendőrség nyomására számolták fel. A rendőrség köznyugalom megzavarása, a gyülekezési jogról szóló törvény megsértése és bűncselekménnyel fenyegetés gyanúja miatt nyomozást indított a csütörtök este történt incidens miatt.

Pénteken az interneten elterjedt egy videofelvétel, amelyen megrettent, síró menedékkérők láthatóak a buszon, amelyet üvöltöző tömeg vesz körül. Markus Ulbig tartományi belügyminiszter a felvételre reagálva közleményben szégyenletesnek nevezte a demonstrációt.

Péntek este elterjedt egy másik felvétel, amelyen egyebek között látható, ahogy egy rohamrendőr durván megragad, lerángat a buszról és betuszkol a szállásra egy fiatal menedékkérőt. A tartományi belügyminiszter az újabb felvételre újabb közleményben reagált, hangsúlyozta, hogy kielemzik a mintegy 30 rendőrt megmozgató bevetést, és a levonják a megfelelő következtetéseket.

A lengyel határ térségében fekvő Löbauban helyi fiatalok összeszólalkoztak a településen elhelyezett menedékkérők egy csoportjával, majd Molotov-koktélt hajítottak szállásukra. Személyi sérülés és nagyobb kár nem történt. Egy 16 és egy 26 éves feltételezett elkövetőt előzetes letartóztatásba helyeztek.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×