eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Dél-Afrikában tüntetők csaptak össze a rendőrséggel

Összecsapott a rendőrség csütörtökön a dél-afrikai parlament előtt tüntetőkkel, villanógránátot is bevetettek. A fokvárosi törvényhozás épülete előtt Jacob Zuma elnök támogatói és ellenzéki tüntetők gyűltek össze az államfő évértékelő beszéde előtt.

A dél-afrikai elnököt az utóbbi időben élesen bírálja az ellenzék, egyebek közt azért, mert Zuma mintegy 250 millió rand (mintegy 4,3 milliárd forint) közpénzt költött saját otthonára. Az államfő, miután hónapokig tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, a múlt héten megígérte, hogy minden randot visszafizet az államkasszába, amelyet nem biztonsági előírások miatt kellett a házra költeni.

Az ügy miatt az ellenzék a legfelsőbb bírósághoz fordult annak megállapítását kérve, hogy megszegte-e az elnök a törvényt.

Az ellenzéki csoportok remélik, hogy az ügyből fakadó népi haragot saját javára tudja majd fordítani a közeljövőben tartandó helyhatósági választásokon.

A törvényhozás épületében az elnöki beszédet a szélsőbaloldali Gazdasági Szabadságharcosok (EFF) nevű ellenzéki párt akadályozta, ugyanis nem hagyták szóhoz jutni Zumát. Julius Malema, az EFF elnöke kijelentette, félbeszakítja az államfőt, ha nem ad magyarázatot arra, miért menesztett két pénzügyminisztert is egy hét alatt tavaly decemberben. Gazdasági szakértők szerint a lépés megkérdőjelezte az ország politikai stabilitását és az államkincstár függetlenségét.

Az EFF politikusai nem hallgatták végig Zumát, kivonultak az ülésteremből azt kiabálva, hogy "Zuptának buknia kell!" - összevonva Zuma nevét a milliárdos, indiai Gupta családéval, akikkel az elnök szoros kapcsolatot ápol, s akiknek az EFF szerint a politikára is van befolyásuk,

Az államfő is rövid időre kisétált az ülésteremből, majd kisvártatva visszatért és hozzálátott beszédéhez, amelyet az ellenzéki Népi Kongresszus párt képviselői gúnnyal fogadtak. A parlament elnöke távozásra szólította fel a párt vezetőjét, a volt védelmi miniszter Mosiuoa Lekotát.

Jaco Zuma beszédében a többi között azt jelentette be, hogy Dél-Afrika meg fogja tiltani, hogy külföldiek termőföldet tulajdonolhassanak az országban, hozzátette ugyanakkor: a külföldiek a jövőben hosszú távra bérelhetnek majd földterületet.

Ez az intézkedés már sokszor felmerült Dél-Afrikában a rasszista apartheid felszámolása óta, így ellensúlyozva a faji elkülönítésen alapuló torzulásokat a földtulajdonban, de még sosem valósították meg. A radikális EFF kerekperec azt követeli, hogy fehér nagybirtokos földjeit az állam egyszerűen ellenszolgáltatás nélkül sajátítsa ki, a földeket pedig fekete földművesek között osszák szét.

Zuma arról is beszélt, hogy vissza fogják fogni a kormányzati költéseket; kevesebbet utaznak majd külföldre és kisebb küldöttségekkel. Spórolni fognak a konferenciákon és egyéb rendezvényeken is.

A dél-afrikai elnök arról is beszélt, hogy túl sokba kerül, hogy az országnak két fővárosa van, mert a közigazgatás Pretoriában, a törvényhozás pedig Fokvárosban található, s ezzel a törvényhozásnak sürgősen foglalkoznia kell.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×