eur:
393.89
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A monarchia óta először álltak bíróság elé spanyol királyi családtagok

Ma állt először bíróság elé a spanyol uralkodóház tagja. VI. Fülöp uralkodó húgát, Krisztinát és férjét csalással, sikkasztással vádolják.

Élő adásban közvetítik a Mallorca szigetének fővárosában, Palman zajló per első tárgyalását - a monarchia visszaállítása óta most először áll bíróság előtt a spanyol királyi család egyik tagja: ráadásul nem is egy távoli rokont, hanem VI. Fülöp uralkodó húga, Krisztina és férje.

A vád szerint az 50 esztendős királyi sarj tudtával sikkasztott el mintegy 6 millió euró közpénzt házastársa, a volt olimpikon kézilabdázó, Iñaki Urdangarin és bűntársai. A vádirat szerint a pár a Noos sportalapítványt használta fel arra, hogy különböző túlárazott pályázataival pénzhez jusson állami megrendeléseken, a befolyt összeget pedig rövid úton adóparadicsomokba juttassák, majd saját célokra használják fel.

A vád szerint irreálisan magas árakon rendeztek kongresszusokat, illetve fiktív számlákat állított ki. A pénz egy részét aztán egy Aizoon nevű ingatlanokkal foglalkozó cégben mosták tisztára - a vállalkozás tulajdonosa a hercegnő és férje volt, míg Krisztina a történtek idején az alapítvány vezetőségének tagja volt, férje az elnöke.

Összesen 18-an ülnek a vádlottak padján, amennyiben bűnösnek találják, a hercegnő nyolc 8 év, míg férjét 19 év börtönbüntetést is kaphat.

A botrány 2010-ben robbant ki, és elemzők szerint komoly szerepe volt abban, hogy az elmúlt fél évtizedben csökkent a királyi család népszerűsége Spanyolországban, ami hozzájárult ahhoz is, hogy János Károly király 2014 nyarán átadta trónját fiának. Bár az akkor 76 éves uralkodó hivatalosan megromlott egészségi állapotára hivatkozva vonult vissza, sokak szerint gyengélkedésén túl ez az ügy is komoly szerepet játszott.

Az ügy miatt VI. Fülöp uralkodó tavaly nyáron megfosztotta testvérét a Palma Hercegnője címtől, a bíróság elé állított Krisztina azonban még így is jelenleg a korona várományosainak sorában a hatodik helyen áll.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×