INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Több ország magasabb terrorkészültségi fokozatot vezetett be

InfoRádió / MTI
Több ország is magasabb terrorkészültségi fokozatot vezetett be a múlt heti párizsi terrorcselekmények nyomán. Svédország és Dánia mellett erről döntött Olaszország és Svájc is.

Svédország magasabb terrorkészültségi fokozatot léptetett életbe egy esetleges terrortámadással kapcsolatos "konkrét értesülésekre" hivatkozva mindössze pár nappal a 129 halálos áldozatot követelő múlt pénteki párizsi merényleteket követően - közölte a svéd biztonsági szolgálat, a SAPO.

A terrorkészültséget egy ötjegyű skálán négyes fokozatra emelte a titkosszolgálat, ami azt jelenti: nagy a valószínűsége annak, hogy bizonyos "személyeknek megvan a szándékuk és lehetőségük egy támadás végrehajtására."

Svéd rendvédelmi források azt mondták, hogy megsokszorozták a rendőrségi jelenlétet a "stratégiai, illetve köztereken", így a nagykövetségek előtt is.

A Six svéd hírügynökség névtelen forrásból származó értesülései szerint egy Szíriában kiképzett iraki férfi szerdán utazott be Svédországba, hogy merényletet kövessen el. A hírügynökség úgy tudja: a hatóságok előtt nem ismert, hogy hol, mikor, vagy milyen támadást tervelt ki a férfi, illetve azt Svédországban tervezi-e elkövetni. A SAPO megtagadta a nyilatkozatot a hír kapcsán.

Stockholm az utóbbi években részt vett a NATO afganisztáni küldetésében, és kurd fegyvereseket képez ki Irakban. Ezek a lépések árnyalták a svéd semlegességről hagyományosan kialakított képet, így a skandináv ország a szélsőségesek látókörébe került.

A dán rendőrség ugyancsak szerdán jelentette be, hogy az országban is bevezetik a második legmagasabb készültségi fokot. Egy gazdátlan csomag miatt kiürítették szerdán a koppenhágai nemzetközi repülőtér 3-as számú csarnokát. Utóbb azonban a dán rendőrség Twitter-bejegyzéséből kiderült, hogy félreértés történt, veszélyhelyzet nem volt, és a csarnokot a délután folyamán újra megnyitották.

Olaszország is megemelte a készültségi fokozatot, mindenekelőtt katonák állomásoztatásával a forgalmasabb helyeken és a Vatikánvárosba tartók szigorúbb ellenőrzésével. Több mint 24 ezer katona, rendőr, csendőr felügyeli a biztonságot az olasz fővárosban a decemberben kezdődő szentév közeledtével - közölte kedden Angelino Alfano olasz belügyminiszter, aki a legnagyobb kihívásnak az esetleges dróntámadásokat tekinti. Egy magas rangú városi hivatalnok azt mondta, hogy az olasz hadsereg további 700 katonát küld Rómába, és járőröket szerveznek szinte minden földalatti metró állomáson és köztéren.

Olaszországban Róma az egyik legvalószínűbb célpontja az iszlamistáknak részben Ferenc pápa jelenléte miatt - mondta Alfano. A második legmagasabb biztonsági fokozatot rendelték el, ami fölött már csak az országot ért közvetlen támadás esetén elrendelt fokozat található.

Svájc ugyancsak a megszigorított biztonsági intézkedéseket vezetett be. "Vannak arra utaló nyomok, hogy a bűnözők kihasználják a menekültáradat adta lehetőséget, hogy Európába juthassanak" - mondta Simonetta Sommaruga svájci államfő a szerdai kormánykonferencián Bernben. Az alpesi állam bevándorlási hivatala a kockázatot jelentő államokból érkező migránsokat átvilágíttatja a titkosszolgálattal és a határvédelmi szervek, különösen az ország északi és keleti részén, gyanú esetén ellenőrizhetik a személyeket és árukat is - tette hozzá.

A címlapról ajánljuk