eur:
393.26
usd:
367.68
bux:
66220.05
2024. április 25. csütörtök Márk

Az Iszlám Állam egy norvég és egy kínai túsz kivégzéséről számolt be

Az Iszlám Állam terrorszervezet egy norvég és egy kínai túsz kivégzéséről számolt be szerdán Dábik című internetes magazinjában.

A magazin angol nyelvű változatának egy korábbi számában az IÁ már jelentetett meg képeket a - sárga kezeslábasokba öltöztetett - túszokról és azzal fenyegetett, hogy megöli őket, ha nem kapnak válságdíjat értük.

Az aktuális kiadásban újabb 12 képet közöltek, amelyeken valószínűleg a kivégzett túszok holttestei láthatóak. A képekhez felirat is tartozik, amiben az áll: "kivégezve, miután hitetlen nemzetek és szervezetek cserbenhagyták őket." A két férfit a képek tanúsága szerint agyonlőtték.

A két túszt a szélsőségesek korábban a 48 éves Ole Johan Grimsgaard-Ofstadként és az 50 éves Fan Csinghuiként azonosította. Csinghui szabadúszó tanácsadóként dolgozott. Egyelőre nem tudni, hogy mikor és hol esett a két férfi a szélsőségesek fogságába, azonban Grimsgaard-Ofstad utolsó Facebook bejegyzése január 24-én történt, ebben a norvég férfi azt írta, hogy megérkezett a szíriai Idlíbbe és folytatja útját Hama felé.

Peking egyelőre nem reagált a bejelentésre.

Rune Bjastad, a norvég külügyminisztérium szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a haláleseteket eddig nem erősítették meg hivatalos szervek. Erna Solberg norvég miniszterelnök még szeptemberben azt mondta, hogy nem fognak válságdíjat fizetni a terroristáknak.

Az IÁ nagy területeket tart ellenőrzése alatt Szíriában és Irakban. A két férfi lőfegyverrel való kivégzése eltér a legtöbb, a szélsőséges szervezet által eddig filmre vett kivégzéstől, amelyek többnyire lefejezések voltak.

A válságdíjkövetelés is eltér az IÁ korábbi gyakorlatától, noha a szíriai polgárháborúban harcoló különböző fegyveres csoportok gyakran ejtenek túszul újságírókat, segélyszervezetek dolgozóit és másokat is, hogy válságdíjat követelhessenek értük. Néhányukat később eladták az IÁ-nak.

A gyilkosságok bejelentésének ideje egybevág azzal, hogy a dzsihadistákra egyre több ország - köztük az Egyesült Államok, Oroszország és Franciaország - légiereje fokozott csapásokat mér.

Az IÁ internetes magazinja egy szíriai város, Dábik után kapta nevét. A professzionális felépítésű - grafikonokat és képeket is tartalmazó - magazin cikkeket, vélemény rovatokat és természetesen a szélsőségesek más propagandáját hivatott megosztani. Az aktuális kiadás a címlapján "Csak terror" szavakkal üdvözölte a párizsi támadásokat.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

2024 első negyedévében a teljes országos modern ipari/logisztikai állomány 5 103 595 négyzetmétert tett ki. Ebből a fővárosban és környékén található 3 522 155 négyzetméter, míg a regionális hazai állomány 1 581 440 négyzetméter - derül ki a BRF legfrissebb jelentéséből. 2024 első negyedévében nem történt új ingatlan átadása a fővárosban, a regionális piacokon pedig mindössze egy épület átadását rögzítették Debrecenben, ami 5650 négyzetmétert tett ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×