INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

A svédek egyre elutasítóbbak a migránsokkal

InfoRádió / MTI
A svéd közvélemény egyre elutasítóbb az országba érkező migránsok és menekültek befogadásával kapcsolatban - derült ki hétfőn egy friss felmérésből.

A Sifo Intézet által végzett közvélemény-kutatás szerint a lakosság 41 százaléka támogatná a Svédország által kiadott tartózkodási engedélyek számának csökkentését. Szeptemberben még csak a megkérdezettek 29 százaléka volt ezen a véleményen.

A megkérdezettek negyede a jelenlegi szinten tartaná a menedékkérelmek elfogadási arányát, 17 százaléka pedig a mostaninál több menekültet fogadna be az országba.

"Amikor nyilvánosságra hoztuk a szeptemberi felmérés eredményét, a hangnem és a vita még meglehetősen más volt. Ma a miniszterelnök (Stefan Löfven) az ide érkező menekültek elosztását követeli (az Európai Unión belül)" - hangsúlyozta Toivo Sjörén, a Svenska Dagbladet című stockholmi lap által megrendelt felmérést végző szakemberek egyike.

Az Ipsos legfrissebb felméréséből szintén a svéd közvélemény változása volt látható. A szeptemberi 44 százalékkal szemben ezúttal csak a válaszadók 26 százaléka mondta azt, hogy több migránst kellene befogadnia a skandináv országnak. A megkérdezettek 42 százaléka inkább kevesebb embert fogadna be, ez a szám két hónapja még 30 százalék volt.

Szakértők szerint a férfiak és a jobboldali szavazók elutasítóbbak az átlagnál. A bevándorlásellenes szélsőjobboldali Svéd Demokraták párt híveinek 96 százaléka szeretné a bevándorlók számának csökkentését.

Az AFP francia hírügynökség megjegyezte, hogy a lakosság arányában a 9,8 milliós Svédországba érkezett idén a legtöbb menedékkérő az Európai Unión belül, az országba január 1-je óta mintegy 190 ezren érkeztek.

A címlapról ajánljuk