eur:
393.73
usd:
367.86
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Schulz: kulcsfontosságú szakaszba léptek az EU és Irán kapcsolatai

Kulcsfontosságú szakaszba léptek az Európai Unió és Irán kapcsolatai a Teherán és a nagyhatalmak közti atommegállapodás megkötése után - közölte Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke szombaton.

"Immár ennek a megállapodásnak a végrehajtási szakaszában vagyunk, és ennek a szakasznak a végén kinyílhat az ajtó a gazdasági együttműködés és a pozitív gazdasági fejlődés előtt" - mondta Schulz Teheránban tett látogatásán.

Az Európai Unió október közepén jelentette be, hogy elfogadta az Irán elleni szankcióinak feloldásához szükséges jogi háttérintézkedéseket, bár azt is közölte, hogy a Teheránra vitatott nukleáris programja miatt kivetett gazdasági büntetőintézkedések eltörlése csak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Iránról szóló jelentésének decemberi közzététele után léphet életbe.

A Teherán és a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) között júliusban létrejött atomalku célja annak garantálása, hogy Irán nukleáris programjának ne legyen katonai dimenziója, amiért cserébe a perzsa állam az ellene hozott nemzetközi szankciók feloldására számíthat.

Az EP elnöke sajtótájékoztatóján kitért Irán "kulcsfontosságú" közel-keleti hatalmi szerepére is, és üdvözölte, hogy Teherán részt vett a szíriai válság megoldását célzó legutóbbi nemzetközi találkozón, amelyen 17 ország képviseltette magát. Ugyanakkor azt is leszögezte, hogy a Teherán támogatását élvező Bassár el-Aszad szíriai elnök nem maradhat hosszú távon hatalmon.

Az iráni parlament elnöke, Ali Laridzsáni ugyanakkor Schulz-cal közös sajtótájékoztatóján erre reagálva azt mondta, "a térség kritikus problémáit egy személyre szűkíteni stratégiai hiba". Õ azt hangoztatta, hogy elsősorban a terrorizmus elleni harcra kell összpontosítani a Közel-Keleten.

Martin Schulz az iráni parlament meghívására tett egynapos látogatást Teheránban, az EP elnökei közül elsőként.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×