INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Frankfurtban és Düsseldorfban kezdődik a Lufthansa sztrájkja

InfoRádió / MTI
A Lufthansa légiutas-kísérői először a frankfurti és a düsseldorfi repülőtéren lépnek sztrájkba péntek délután - közölte az Ufo szakszervezet.

A munkabeszüntetés a korábban tervezett dél helyett csak délután 2 órakor kezdődik.

A sztrájkot vasárnapig nem terjesztik ki Münchenre, mert tekintettel vannak arra, hogy Bajorországban most fejeződnek be az őszi szabadságok.

További részleteket a nap folyamán tesznek közzé. A sztrájkot egy hetesre tervezik és a Ufo szerint csak akkor hagyják abba, ha "sziklaszilárd" ajánlatot kapnak a Lufthansa vezetésétől.

Nicoley Baublies, az ágazati dolgozókat összefogó Ufo vezetője korábban világossá tette: napról-napra rugalmasan szervezik meg a munkabeszüntetést, hogy lehetőleg ne adjanak lehetőséget a német légitársaság vezetésének az ellenintézkedésekre. A sztrájk intenzitása attól is függ, hogy tesz-e a vállalatvezetés jogi lépéseket vagy hajt-e végre "provokációkat" - hangsúlyozta a szakszervezeti vezető.

"Minden utasnak arra kell felkészülnie, hogy járata kimarad" - mondta Baublies.

A sztrájk csak a Lufthansa anyavállalatot érinti, a konszernhez tartozó leányvállalatok, így a Germanwings, a Eurowings, az Austrian Airlines és a Swiss zavartalanul működik.

A vita a korai nyugdíjba menetel és az öregségi nyugdíj feltételeiről folyik. A Lufthansa állítólag a már alkalmazásában álló dolgozók esetében kész elfogadni a szakszervezet anyagi követeléseit, az újonnan belépőknek azonban csak alacsonyabb, a vezető frankfurti tőzsdeindex, a DAX kosarában szereplő cégekéhez hasonló - alacsonyabb nyugdíjat jelentő - feltételeket hajlandó biztosítani.

A címlapról ajánljuk