eur:
393.94
usd:
369.15
bux:
65279.26
2024. április 19. péntek Emma

Németországban ezért aggódnak a bevándorlás miatt

Németországban a CDU/CSU konzervatív pártszövetségnek nem sikerült elfogadtatni a szociáldemokrata párttal (SPD) a tranzitzónák felállításáról szóló javaslatát, a koalíciós pártok vezetőinek csütörtöki berlini egyeztetésén e helyett úgynevezett regisztrációs központok felállításáról állapodtak meg - jelentette az n-tv hírtelevízió.

Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke, Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke és Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter, az SPD elnöke este ismerteti majd a vasárnap kezdett pártelnöki szintű egyeztetés eredményeit.

A konzervatívok a CSU kezdeményezésére javasolták a szociáldemokratáknak a tranzitzónák felállítását. Az elképzelés szerint ezeket az övezeteket a határon kellett volna kialakítani, és ugyan nem lettek volna teljesen zártak, de csak visszafelé, a határ felé lett volna szabad a kijárat.

Az SPD szerint a tranzitzónák így "hatalmas börtönövezetek" lettek volna, ami elfogadhatatlan. A szociáldemokraták úgynevezett beutazási központok felállítását javasolták.

Az n-tv értesülése alapján a konzervatívok ezt elvetették, és végül kompromisszumos megoldásként a regisztrációs központ intézményének bevezetése mellett döntöttek. Az egyelőre nem ismert, hogy hol állítanak fel ilyen centrumokat, és a menedékkérők regisztrációján kívül milyen tevékenység zajlik majd bennük.

Az ARD országos közszolgálati televízió csütörtökön ismertetett adatai szerint a lakosság 69 százaléka egyetért a CDU/CSU tranzitzóna-koncepciójával, amelynek lényege a védelemre nem szoruló emberek - a biztonságos származási országok állampolgárainak - kiszűrése.

Az ARD DeutschlandTrend című kutatása alapján a határkerítés gondolatát a németek 78 százaléka elutasítja. A reprezentatív felmérésben megkérdezettek 17 százaléka mondta azt, hogy üdvözölné, ha kerítést építenének a bajor-osztrák határra a menekültáradat feltartóztatására.

A kutatás alapján a német közhangulat némileg stabilizálódott, az október elején regisztrált 51 százalékról 50 százalékra mérséklődött mindazok aránya, akik aggódnak a menekülthullám miatt.

A menekülthullám miatt nem aggódók aránya az egy hónappal korábbi 47 százalékról 48 százalékra emelkedett.

Ugyanakkor Angela Merkel kancellár támogatottsága tovább süllyedt, a tevékenységével elégedettek aránya 49 százalékos. Október elején ez az arány még 54 százalék, szeptember elején 63 százalék volt.

Az Infratest-dimap kutatóintézet felmérésében azt is megvizsgálták, hogy pontosan mitől tartanak azok, akik aggódnak a menedékkérők, menekültek nagy száma miatt. Az adatok szerint 87 százalékukat aggodalommal tölti el, hogy a menekültválság révén megerősödhetnek szélsőjobboldali pártok, 85 százalék tart a közadósság növekedésétől, 79 százalék tart attól, hogy a menekültek miatt feszültség keletkezik a lakáspiacon, és 78 százalék aggódik amiatt, hogy túlságosan megerősödik a muzulmán vallás befolyása Németországban.

A német lakosság 18 éven felüli, választójoggal rendelkező részére nézve reprezentatív felmérésben 1003 embert kérdeztek meg november 2-án és 3-án. Az Infratest-dimap 1997 óta készíti az aktuális politikai kérdésekkel kapcsolatos lakossági véleményáramlatokat havonta feltérképező ARD-DeutschlandTrend kutatássorozatot.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×