INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

A német koalíciós pártok újabb menekültügyi csomagról állapodtak meg

InfoRádió / MTI
Újabb menekültügyi intézkedéscsomagról állapodtak meg a német koalíciós pártok, a csütörtökön Berlinben bemutatott tervek között szerepel, hogy gyorsított eljárással döntenek a biztonságos országokból származó menedékkérők ügyében.

A konzervatív CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) megállapodása szerint az új típusú eljárást az úgynevezett repülőtéri eljárás mintájára folytatják le, ami azt jelenti, hogy a menedékjogi kérelmet egy hét alatt kell elbírálni, a döntés elleni jogorvoslatra pedig legfeljebb további két hét áll rendelkezésre.

A gyorsított eljárás alá vont kérelmezőket külön erre a célra szolgáló állomásokon helyezik el. Összesen öt ilyen intézményt hoznak létre. A menekültválságban leginkább érintett Bajorország tartományban két olyan állomást - a manchingit és a bambergit - jelölnek ki, amelyekben már most is a menekültstátus megszerzésére igen csekély eséllyel rendelkező nyugat-balkáni menedékkérőket gyűjtik.

Az intézmények ugyan nem zártak, de megszigorítják lakóik helybenlakási kötelezettségét; a tervezett új szabály szerint nem hagyhatják el az adott járást, ellenkező esetben elesnek a menekültügyi ellátórendszerben járó juttatásoktól.

A címlapról ajánljuk