eur:
394.56
usd:
370.4
bux:
65493.21
2024. április 19. péntek Emma

Egy bírónő fejkendőben vezetett tárgyalást Törökországban

Első ízben aTörök Köztársaság történetében egy bírónő az iszlám vallás előírásainak megfelelő fejkendőben vezetett egy tárgyalást az isztambuli igazságügyi palotában kedden - közölte a Sabah kormánypárti napilap szerdán.

A török bírák és ügyészek nagytanácsa a június 7-i parlamenti választásokat megelőzően szüntette meg a bírónők fejkendőviselési tilalmát. Az iszlamista-konzervatív török kormány már korábban is engedélyezte az iszlám fejkendő viselését egyetemeken, a törvényhozásban, és később a közszolgálatban és az iskolákban is. Továbbra is tiltott azonban viselése a török hadseregnél és a biztonsági szolgálatoknál.

A napilap egy mobiltelefonnal készített fényképet közölt, amelyen a bírónő sötét fejkendőben látható. A közösségi hálózatokon heves vitát váltott ki a fotó. Az esetet többen "az iszlám jogrend hatályba lépéseként" értékelték.

Recep Tayyip Erdogan török államfőt gyakran vádolják tekintélyelvű, illetve iszlamista magatartással. Korábbi pártja az Igazság és Fejlődés Párt a vasárnapi előrehozott választásokon abszolút többséget szerzett a törvényhozásban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×