INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Visszaadják a nemzeti elismeréseket indiai filmesek

InfoRádió / MTI
Csatlakozva a szólásszabadság és az erőszak ellen tiltakozó írókhoz, az indiai filmesek és tudósok is visszaadják a harmadik legfontosabb indiai állami díjat, melyet Lótuszrendnek hívnak.

Ezzel az országban egyre inkább növekvő intolerancia ellen tiltakoznak - közölte csütörtökön Puspa Mittra Bhargava molekuláris biológus az IANS indiai hírügynökséggel.

India értelmiségiek hetek óta kritizálják Narenda Modi miniszterelnök hindu-nacionalista kormányát, mert az "a kulturális sokszínűséget fenyegeti". Írókat és művészeket több támadás is ért Indiában, Mallesappa Kalburgi írót babonák és tévhitek elleni írásai miatt augusztusban agyonlőtték.

Az indiai sajtó szerint szerdán tizenkét filmes adta vissza nemzeti elismerését, azt megelőzően pedig negyvenegy indiai író adta vissza a legmagasabb állami irodalmi díjat, hogy tiltakozzon a Modi hivatalba lépése óta tapasztalható értelmiségellenes légkör, az írókat, gondolkodókat sújtó erőszak, a szólásszabadság korlátozása és a növekvő intolerancia ellen.

Több akadémikus levelet írt Pranab Mukherdzsi köztársasági elnöknek, melyben aggodalmának adott hangot.

"Az ilyen erősen polarizált társadalom olyan, mint egy kiélesített bomba. Bármikor felrobbanhat és teljes káoszba süllyesztheti az országot" - fogalmaztak a levél írói.

Az írók tiltakozását a kormány elutasította, kétségbe vonta indítékaikat és politikai szándékot vélt mögöttük felfedezni.

A címlapról ajánljuk