eur:
389.38
usd:
362.75
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kék fénybe öltöznek a világ híres épületei

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) létrehozásának 70. évfordulója alkalmából október 24-én kék fénybe öltözik a világ kétszáz híres épülete és látványossága.

Kék fény világítja meg többek közt a sydney operaházat Ausztráliában, a gízai piramisokat Egyiptomban, a spanyolországi Alhambra erődöt, Olaszországban a pisai ferde tornyot és a New York-i Empire State Buildinget.

Az akcióval ünneplik október 24-ét, melyet 1948 óta az ENSZ napjaként tartanak számon.

A világ legnagyobb és legátfogóbb nemzetközi szervezetének alapokmányát 50 állam írta alá 1945. június 26-án a San Franciscó-i konferencián. Az alapokmány 1945. október 24-én lépett hatályba.

Magyarország 1955 óta tagja a szervezetnek, amelybe 2011-ben vették fel a 193. tagállamot, a függetlenné vált Dél-Szudánt.

Az ENSZ székhelye New York, több szerve azonban a világ különböző nagyvárosaiban, egyebek között Genfben, Bécsben, Bernben és Hágában működik.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×