INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Karddal támadtak svéd iskolásokra - ketten meghaltak

InfoRádió / MTI
Karddal vagy késsel hajtott végre támadást egy maszkos merénylő egy délnyugat-svédországi iskolában csütörtökön, egy tanár és egy is diák meghalt, illetve két diák és az elkövető súlyosan megsérült - közölte a helyi rendőrség.

A svéd rendőrség szóvivője szerint a merénylő egy huszonegy éves férfi, aki több fegyvert is tartott magánál a támadás során, köztük "legalább egy késszerű tárgyat". A rendőrség két lövést adott le a férfira, az egyik eltalálta őt. A merénylő kiléte és tettének indítéka egyelőre nem ismert.

Egy tanár a helyszínen életét vesztette, illetve egy diák is belehalt sérüléseibe. Két - 11 és 15 éves - diák súlyos szúrt sebeket kapott. Az elkövető állapota is súlyos, őt a svéd televízió déli tudósítása szerint a többi sebesülttel együtt a helyi kórházba szállították. A két diákot megoperálták.

Az eset a Göteborgtól 80 kilométerre északra fekvő, 50 ezer lelkes Trollhattan város Kronan nevű kilencosztályos iskolájának kávézójában történt.

Az iskola, ahová mintegy 400 diák jár, régóta "problémásnak" számít, és gyakran volt már vita tárgya a diákok biztonsága - mondta egy ellenzéki politikus a svéd sajtónak a helyszínen.

A sajtó értesülései szerint az iskola tanári kara kedden tartott értekezletet, amelyen a tanárok aggodalmukat fejezték ki a kávézó miatt, amely mindenki számára nyitott. A diákoknak át kell kelniük a kávézón, hogy elérhessék az iskola saját menzáját, illetve az épület más részeit - írta a Dagens Nyheter című svéd lap.

Stefan Löfven svéd miniszterelnök megszakította teendőit, és haladéktalanul a helyszínre utazott.

A címlapról ajánljuk