eur:
393.74
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nem csitul az erőszakhullám Izraelben

Folytatódik az izraeli erőszakhullám, újabb gázolásos és késeléses támadások történtek, miközben az ENSZ főtitkára az izraeli miniszterelnökkel és a palesztin elnökkel is egyeztetett.

Legutóbb egy tizenöt éves palesztin lány két késsel felszerelkezve próbált behatolni egy izraeli telepre Ciszjordániában, de a kerítésnél - miután a felszólítás ellenére nem állt meg - a biztonságiak rálőttek és megsebesítették. Később elfogták és ellátták sérülését.

Kedden a Gus Ecionnál lévő útkereszteződésben egy palesztin sofőr behajtott autójával egy buszmegálló várakozói közé, majd kiszállt és megpróbálta késével leszúrni az ott lévő gyalogosokat. Két izraelit, egy civilt és egy ott álló katonát könnyebben megsebesített a férfi, majd a merénylőt a helyszínre érkező biztonságiak lelőtték.

Szintén Ciszjordániában egy tisztázatlan körülmények között kezdett, tettlegességig fajuló konfliktusban egy teherautó gázolt halálra egy izraeli férfit, míg Hebronban, illetve a várostól nem messze késekkel támadtak izraeli katonákra palesztinok férfiak.

A napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű erőszakos palesztin tüntetésekkel, valamint sorozatos késeléses merényletekkel járó erőszakhullám szeptember közepén kezdődött Izraelben, amikor a palesztin médiában elterjedt az izraeli vezetés által többször is cáfolt híresztelés, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén, amely az iszlám harmadik legszentebb helye és egyben a zsidók legszentebb helye is, amelyet ők Templomhegynek neveznek.

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára az erőszakhullám hatására az izraeli miniszterelnököt és a palesztin elnököt is felkereste.

"Óvakodnunk kell attól, hogy akár regionális következményekkel járó vallási konfliktus alakuljon ki. Meg kell teremtenünk az érdemi tárgyalások feltételeit, amelyek véget vethetnek a megszállásnak és mindkét népet hozzásegíthetik céljaihoz" - fogalmazott az ENSZ főtitkára.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azonban Mahmúd Abbász palesztin elnököt tette felelőssé az erőszakhullám kiterjedéséért, ám még mielőtt találkozott volna Ban Ki Munnal, a Cionista Világkongresszuson abbeli meggyőződésének adott hangot, hogy Hitler eredetileg nem kiirtani, hanem csak száműzni akarta a zsidókat, és csak Hádzss Amín al-Huszeini az akkori jeruzsálemi mufti tanácsára döntött megsemmisítésük mellett.

Minderre Mahmúd Abbász úgy reagált, hogy az izraeli kormányfő még Hitlert is felmenti bűnei alól, csak azért, hogy a palesztinoknak árthasson.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×