eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Konkrét probléma konkrét megoldása várható a válságtanácskozáson

Rendkívüli megbeszélést, válságtanácskozást hívott össze vasárnapra Jean-Claude Juncker a menekültek nyugat-balkáni útvonalán érintett országok vezetőinek részvételével. Az Európai Bizottság elnökének célja, hogy mérsékelje a térség államaira nehezedő nyomást - mondta Gyévai Zoltán, a Bruxinfő főszerkesztője.

"Összesen tíz ország vezetőit hívta meg Juncker erre a vasárnap délutáni eszmecserére, ahol egyébként operatív döntésekről, intézkedésekről is szeretnének határozni. Magyarország, Németország és a nyugat-balkáni menekültútvonal mentén fekvő országok vezetőiről van szó. A fő cél, hogy megpróbálják kezelni azokat a felgyülemlett problémákat, amelyek sürgős választ követelnek"- mondta Gyévai Zoltán.

A Bruxinfó főszerkesztője hozzátette: "leginkább a Szlovéniában kialakult kritikus helyzet kezeléséről van szó. Ismert, hogy Szlovénia napok óta komoly problémákkal küzd, komoly nehézséget okoz számára, hogy megküzdjön azzal a menekülttömeggel, amely most nem Magyarország és Horvátország érintésével megy Ausztria és a Németország felé, hanem feléjük terelődött át."

"Az a különbség egy EU-csúcshoz képest, hogy sokkal célzottabban tűzik napirendre a kérdést. Konkrét helyzetben konkrét problémakezelésre irányul. Az lesz a fő célja, hogy valamilyen közös cselekvést eredményezzen, nagyobb legyen az együttműködés a térség országai között a menekülthullám hatékonyabb kezelése érdekében" - hangsúlyozta Gyévai Zoltán.

"Az egész menekültválság minden szempontból - földrajzilag, tematikailag is - összetett kérdéskör, olyan, mint egy láncolat, ennek most kiemelik egyik, bár nagyon fontos elemét, a nyugat-balkáni útvonalat. A térség országainak vezetőit leültetik egymással, megpróbálják összehangolni az egyes tagállami intézkedéseket úgy, hogy azok ne a partnereket hozzák hátrányos helyzetbe. Ilyen téren várható bizonyos kezdeményezések megvitatása. A cél az, hogy a helyzetet Szlovéniában valahogy kezeljék. Amíg nem történik megoldás a láncolat egészében, ilyen helyi kezelésekre nyílik lehetőség, azt gondolom, ez lesz most, még nem lehet megmondani, milyen intézkedésekkel" - vélte a Bruxinfó főszerkesztője.

További részletek az Inforádió Brüsszeli hét című műsorában, szerda este 7 óra után.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×